Megszólalt az NGM a SZÉP-kártyákról: itt az ideje, hogy lekérdezd a SZÉP kártya egyenleged

MTI2024. október 8. 20:32

A 2024-es év eddigi eredményei is megerősítik, hogy a SZÉP-kártya kiemelt szerepet játszik a magyar családok pénzügyi eszköztárában, támogatva gondtalan pihenésüket, miközben a hazai turisztikai és vendéglátóipart is erősíti a kereslet növekedésén és a fogyasztás bővülésén keresztül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

Ismertették, hogy az év első nyolc hónapjában a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 294 milliárd forintot, ami 12,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nyár folyamán közel 100 milliárd forintot ért el a feltöltések összértéke, a költések összege meghaladta a 133 milliárd forintot.

Hangsúlyozták, 2024 nyarán közel 100 milliárd forintra nőtt a SZÉP-kártya feltöltések összértéke, mely 15 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Júniusban a feltöltések összege meghaladta a 35 milliárd forintot, ami az előző év ugyanezen időszakát 11,8 százalékkal múlta felül. Júliusban a feltöltések összesített értéke 15,6 százalékkal, közel 33 milliárd forintra emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, míg augusztusban megközelítette a 31 milliárd forintot, ami 2023 hasonló időszakát 18,2 százalékkal múlta felül.

Kiemelték, a kártya népszerűsége nem csupán a feltöltések mértékében, hanem a felhasználás terén is kiemelkedő: 2024 nyarán több mint 133,3 milliárd forintot használtak fel a SZÉP-kártya tulajdonosok, 8,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. 2024 júniusában összesen 38,8 milliárd forintot, tavalyhoz képest 8,6 százalékkal többet használtak fel a kártyatulajdonosok, míg júliusban 47,9 milliárd forintot használtak fel, 11,9 százalékkal többet, mint 2023 júliusában. A nyár utolsó hónapjában a SZÉP-kártya költések összértéke megközelítette a 46,6 milliárd forintot, ami 5,1 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának értékét.

2024 augusztus végén a SZÉP-kártyákon összesen 96,5 milliárd forint állt rendelkezésre, míg tavaly augusztus végén 77,7 milliárd forint volt elérhető. Azaz a SZÉP-kártya az év utolsó hónapjaiban is jelentősen támogathatja a turisztikai kereslet további élénkülését, a magyar családok nyugodt pihenését - közölte az NGM.

A tárca kiemelte, hogy a turizmus idén is rekordszinten teljesít, soha ennyien nem nyaraltak Magyarországon, mint ebben az évben. Az idei év első nyolc hónapjában a hazai szálláshelyek 31,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, míg a vendégek száma 10,7 százalékkal haladta meg a 2023 január-augusztusban mértet - ismertették.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt a 2023 szeptember óta folyamatosan növekvő reálbérek és a lakosság óvatossági motívumának fokozatos enyhülése teszi lehetővé - mutat rá közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kutatás az előrehozott szezonális akciókról

Évek óta megfogyelhető trend, hogy egyre korábbra hozzák a kereskedelmi láncok a szezonális ajánlataikat. Így egyre gyakoribb, hogy már szeptember végén megjelennek a boltok polcain a karácsonyi desszertek, a puszedlik, a fahéjas kekszek, egy-egy divatos karácsonyi manó, sőt akár a püspökkenyér is. A bátrabb kerekedők pedig már augusztus végén ledobják a karácsonyi bombát. Te mit gondolsz erről a kereskedelmi gyakorlatról? A Pézcentrum és a Debreceni Egyetem friss kutatásában arra keressük a választ, mit gondolnak a vásárlók arról, hogy enyire siet a kereskedők órája. Kérjük, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Címkék:
turizmus, szép kártya, vendéglátás, turisztika, nemzetgazdasági minisztérium,