Elárulta a szakma krémje, van-e élet a vidéki hotelpiacon

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 13:47

A szállodaipari eszközök befektetési lehetőségeiről volt szó a Portfolio Property Investment Forum 2. szekciójának nyitóelőadásában. Az ezt követő panelbeszélgetésen a hotelpiacról, mint egy dinamikusan fejlődő lehetőségről beszéltek a résztvevők, amely most különösen vonzóvá vált a befektetők számára még így az inflációs nyomás közepette is. 

A bérleti szerződések új térnyerése és hatása a szállodaipari befektetésekre Magyarországon címmel tartott előadást Takács Márton, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Portfolio Property Investment Forum II/B szekciójának nyitóelőadásán.  Arra a kérdésre kereste a választ, hogy mégis hogyan kerülhetnek a szállodaipari eszközök a nemzetközi alapok és REIT-ek radarjára?

A hotelpiacon folyamatosak a változások, de az tény, hogy mint eszközosztály hatalmas figyelmet kapott az elmúlt években. Óriási az érdeklődés most irántuk, ez korábban szinte elképzelhetetlen volt. A 2023-as befektetési volumen viszonylag gyenge volt, ám 2024 első féléve óriási előrelépést hozott, a várakozások szerint az év második fele még erősebb lesz, és 2025-ben is folytatódik ez a tendencia. Mint Takács Márton előadásában kifejtette,

a magántőke-alapok továbbra is vezető vásárlók a szállodai eszközök piacán világszerte.

Tavaly 19% volt az a newcommer befektető ebben a szegmensben – ami szintén egy elképesztően magas szám, ugyanakkor nagyon beszédes is.

Ma már a realizált szállodai átlagár és a hotel kapacitáskihasználtság szorzata meghaladja a 2019-es szintet. Hogy mi támogatja ezt a befektetési kedvet? Erre a kérdésre az a válasz, hogy a szállodai átlagárak le tudták követni az inflációs növekményt, sőt meg is haladták azt.

A szállodaipar ciklikus, de reziliens, és kiemelkedően jól visszapattan – ez is vonzóvá teszi.

 - fejtette ki Takács Márton.

A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az emberek utazási vágya, az élményvágy nem csökken, sőt folyamatosan erősödik. A nemzetközi utazási hajlandóság sosem látott mértékben emelkedik, ezek a vendégek komoly árbevételt fognak generálni egész Európában.

Hotel & Turizmus: beszélgetés az ágazat legaktívabb szereplőivel

Az előadás utáni panelbeszélgetésben arra a kérdésre keresték a választ a résztvevők, hogy hol tartunk a piaci ciklusban, azaz mikor érdemes hotelbe fektetni?

Hold, buy or sell?

 - hangzott el a klasszikus kérdés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy hosszútávú állomány részét képezheti a szálloda, mint eszközosztály, de nagyon nem mindegy ki mikor száll be és száll ki. Az utazási szokások viszonylag gyorsan változnak, erre reagálni kell - fejtette ki elsőként Róna Andrea, a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója.

A BDPST szintén több lábon áll, igyekeznek diverzek maradni. Tavaly végeztek egy portfoliótisztítást, ennek ellenére jelenleg a hold/buy állapotban vannak. Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója saját brandjükről, a BOTANIQ-ról elmondta, azért hozták létre, hogy a boutique egységeiket el tudják helyezni egy fix szinten. Ha kollekcióként kezelik, könnyebb elérni a céljaikat.

Növekvő ciklusban vagyunk és most a kánaánnak kell jönnie Fóti Balázs, a Wing szállodafejlesztések és portfólió igazgatója szerint, de azt látni kell, hogy egy hotelbefektetés mindenképpen hosszú távú, minimum 3-5 év, így pontos időpontot nem lehet mondani, mikor érdemes beszállni.

Van élet Budapesten kívül?

Arra a kérdésre, hogy Budapesten kívüli secondary piacokon az országhatárokon belül érdemes-e befektetni a panel mindhárom résztvevője óvatosan fogalmazott.

Előfordul, hogy megvizsgáljuk más városok piacát, például Debrecent, de egyelőre a mi vállalkozásaink nem voltak összhangban a kivitelezési kétségekkel, így maradunk a fővárosban. de bármikor jöhet olyan projekt, ami secondary cityben van

 - mondta el Fóti Balázs

Budapest kínálatával kapcsolatban elhangzott, hogy a szállodapiac megítélése kettős, sőt, szélsőséges vagy nincs turista, vagy túlturizmus van. Kecskeméthy Zoltán szerint egyrészt a számok magukért beszélnek, másrészt ez viszonyítás kérdése mindig. Ha megvizsgáljuk a szállodai szobák árát, az látszik, hogy Budapestben azért még mindig van potenciál.

Mi hiszünk abban, hogy a megfelelő kínálat megfelelő keresletet generál.

-azaz ha lesz hová, jönni fognak a turisták.

Címkék:
befektetés, turizmus, hotel, konferencia, portfolio, property market,