Nem kegyelmezett a hivatal az elárvult kölyköknek: mi lesz így a sérült rókákkal?

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 08:15

A múlt héten Balatonőszödön váratlan események zajlottak, amikor a Rókales Alapítvány telephelyén rendőrök, vadászok és hivatalnokok jelentek meg, hogy elkobozzák a szervezet által mentett rókákat. A hatóság azonnali szabadon engedést követelt 21 róka, köztük elárvult kölykök esetében is, akik még nem feltétlenül voltak készen a vadonbeli életre. A témában Kurunczi Norbert nyilatkozott a HelloVidéknek a Rókales Alapítványtól.

Kurunczi Norbert 2004 óta foglalkozik állatmentéssel, és bár a közösségi médiában jelentős követőtábora van, tevékenysége miatt régóta konfliktusban áll a vadászokkal. Állítása szerint a vadászati hatóság arra hivatkozva támadta meg a tevékenységét, hogy rókamentésre Magyarországon nem lehet hivatalos engedélyt kapni, emiatt eljárást is indítottak ellene. Az alapítvány alapítója már évek óta küzd a hivatalos engedélyek megszerzéséért, de folyamatos elutasításba ütközött, ami ellehetetlenítette a munkáját.

Kurunczi Norbert elmondta, hogy a rókák zárt téri tartása jogi szempontból problémás, ám ő jellemzően csak addig tartja a rókákat, amíg azok el nem érik a megfelelő állapotot a szabadon engedéshez. Kurunczi szerint a vadászok régóta próbálják ellehetetleníteni a munkáját, különösen, mivel nyilvánosan fellépett a kotorékvadászat ellen, amely brutális módszereket használ a rókavadászatra.

A kotorékvadászat az egy olyan vadászati módszer, ahol a kölyök rókákat a kotorékebekkel megöletik a szukával együtt. A kotorékvadászat olyan speciális vadászati mód, amelyre külön vadászkutya fajtákat tenyésztettek. Lényege, a föld alatt élő vadfajok egyedeinek felkutatása és jelzése, majd ugrasztása a kotorékból vagy föld alatti harcban azok semlegesítése

- magyarázta a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kurunczi több ország példáját is felhozta, ahol már betiltották a rókavadászatot és a kotorékvadászatot is, például Luxemburgban, Svájcban és Németország egyes tartományaiban. Magyarországon azonban továbbra is engedélyezett ez a vadászati módszer, amit szerinte a vadászati hatóságok kifejezetten védelmeznek.

A rókamentő alapító folytatja a harcot a rókák védelméért, és annak ellenére, hogy komoly bírságok elé néz, nem tervezi feladni a tevékenységét. Több ügyvéd is támogatja az ügyét, és továbbra is elkötelezetten küzd az állatok jogaiért.

Címkék:
magyarország, vadászat, róka, mentés, vadász,