Lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet az Airbnb betiltása: rengeteg turista kerülheti el Budapestet

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 08:30

A tiltás támogatói a felszabaduló lakások révén az albérletárak csökkenését remélik, miközben a kritikusok, arra figyelmeztetnek, hogy a turizmus jelentős csökkenését eredményezheti.

A VI. kerületi népszavazáson, ahol a rövid távú lakáskiadás betiltásáról döntöttek, a résztvevők többsége a tiltás mellett szavazott, bár mindössze 20,52%-os részvétel volt. Soproni Tamás polgármester szerint 2026 januárjától lép életbe a tilalom Terézvárosban. Szentkirályi Alexandra, a budapesti Fidesz vezetője már országos tiltást javasolt, noha a helyi vezetés korábban ellenezte a népszavazást - írja a 24.hu.

A tiltás támogatói a felszabaduló lakások révén az albérletárak csökkenését remélik, miközben a kritikusok, például Hanti Gergely, aki saját tulajdonú és bérelt ingatlant is kiad rövid távra – emellett szerkeszti a bnbinfo.hu oldalt, arra figyelmeztetnek, hogy a turizmus jelentős csökkenését eredményezheti. Hanti szerint a magánszállások betiltása negatív hatással lenne a helyi gazdaságra, különösen a vendéglátásra és kiskereskedelemre. Szakértők szerint

az Airbnb-szállásokat használó turisták más városokat, például Prágát vagy Krakkót választhatnának, ha Budapesten csak szállodákban lehetne megszállni.

Más kerületi polgármesterek, mint Baranyi Krisztina Ferencvárosból, inkább egy kiegyensúlyozottabb szabályozás mellett állnak ki, míg a VII. kerületi vezetés nem gondolkodik általános tiltásban, hanem inkább egy átlátható szabályozást támogat.

Címkék:
utazás, turizmus, turista, airbnb, vezetés, tiltás, kerület,