Riadót fújt a közegészségügyi intézet: ezekre a tünetekre figyelj, ha voltál mostanában Horvátországban nyaralni

Pénzcentrum2024. szeptember 7. 10:44

Az Isztriai-félsziget, amely híres kristálytiszta vizeiről, jelenleg váratlan kihívással néz szembe: a fűatkák (bársonyatkák) elszaporodása súlyos bőrirritációt okoz a turisták és a helyiek körében. Az augusztusi meleg és száraz időjárás kedvezett a paraziták gyors szaporodásának, ami különösen Fazana és Medulin térségében érzékelhető. Az Isztriai Közegészségügyi Intézet figyelmeztet, hogy a viszkető harapások és súlyos allergiás reakciók orvosi beavatkozást igényelhetnek.

Az Isztriai-félsziget, mely híres kristálytiszta vizeiről és lenyűgöző tájairól, jelenleg egy nem várt kihívással szembesül. A térségben nem a Földközi-tenger egyes részein tapasztalható algásodás okoz problémát, hanem a fűatkák (más néven bársonyatkák) elszaporodása, amelyek kellemetlen bőrirritációt okoznak mind a turisták, mind a helyi lakosok körében. A horvátországi viszonyokhoz képest is szokatlanul meleg és száraz időjárás ideális körülményeket teremtett e parazitáknak a gyors szaporodáshoz - írja a Blikk.

Az Isztriai Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint augusztus közepétől ugrásszerűen megnőtt az atkacsípésekkel kapcsolatos bejelentések száma, különösen a félsziget déli részén, Fazana és Medulin között, beleértve Pula környékét is. Az első eseteket Fazana partvidékén észlelték augusztus elején, majd hasonló panaszok érkeztek többek között Sisan tengerparti övezetéből és Fratarski szigetéről is, ahogy arról a horvát sajtó, köztük az istra24.hr portál augusztus végén beszámolt.

A kellemetlenségeket átélők közül egy belgrádi turista, Cvetana Tadic így írta le tapasztalatait: "A harapások úgy néznek ki, mint egy pattanás, de nagyon fájnak és folyamatosan viszketnek." A tünetek főként éjszaka jelentkeznek, amikor az atkák a legaktívabbak, és az emberek pihennek.

Dr. Nediljko Landeka, az Isztriai Közegészségügyi Intézet kártevőirtó részlegének szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy egyes személyeknél súlyos reakciók is előfordulhatnak. "A paraziták az elhalt bőrsejtekből táplálkoznak, és enzimeket szabadítanak fel, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki" - magyarázta Landeka. Ilyen esetekben orvosi segítség szükséges, és a bőrreakció akár két hétig is elhúzódhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a védekezés leghatékonyabb módja a száraz, füves területek elkerülése. Ha ez nem megoldható, zárt cipő viselése és rovarriasztó használata javasolt, hasonlóan a szúnyogok elleni védekezéshez. A bőrre került parazitáktól való megszabadulásban segíthet a meleg vizes zuhany, valamint a bőr erőteljesebb ledörzsölése törölközővel, ami csökkentheti a megtapadt atkák számát.

Címkék:
egészség, nyaralás, orvos, allergia, horvátország, betegség, bőrgyógyász, augusztus, tünetek, bőr,