A telefonok kitiltása csak a kezdet: ez a kisváros már az idegeneket sem engedi be

Pénzcentrum2024. szeptember 3. 12:15

A festői szépségű vermonti kisváros, Pomfret lakói sikeresen vették fel a harcot a tömeges turizmus ellen, amely az őszi lombszíneződés idején elárasztotta a települést - tudósított a BBC.

Az alig 900 lelket számláló Pomfret általában csendes, visszafogott hely, mindössze néhány üzlettel és vállalkozással. Ám az őszi szezonban minden megváltozik, amikor a világ minden tájáról érkeznek "levéllesők", hogy megcsodálják a környék lenyűgöző, színpompás lombkoronáit.

Az elmúlt években a helyzet kritikussá vált, miután a közösségi médiában vírusszerűen terjedtek a képek a Sleepy Hollow Farmról, egy 115 hektáros magánbirtokról. Az Instagram tele van fotókkal a farm kanyargós földútjáról, amelyet méltóságteljes juharfák szegélyeznek, őszi vörösben és narancssárgában pompázva, háttérben egy elegáns 18. századi farmházzal.

Deborah Goodwin, a helyi művészeti központ kiállítás-koordinátora így nyilatkozott: "Gyönyörű hely. Kár, hogy tönkretették mindenki számára. Az elmúlt pár évben elszabadult a helyzet, turistabuszok ontották magukból az embereket."

A helyiek szerint a közösségimédia-influenszerek rendszeresen átmásztak a "Belépni tilos" táblákkal teli kerítéseken, öltözőfülkéket állítottak fel a jelmezváltásokhoz, városi autóikkal elakadtak a keskeny földúton és szemetet hagytak maguk után.

2023-ban a helyi lakosok új megközelítést alkalmaztak: közösségi finanszírozást indítottak. Egy GoFundMe kampányban így fogalmaztak:

Példátlan mértékű, az Instagram és a TikTok által fűtött turista 'influenszer'-áradatot tapasztaltunk, akik megrongálták az utakat, baleseteket okoztak, magánterületre hatoltak be és verbálisan bántalmazták a lakosokat.

A kezdeményezés eddig több mint 22 000 dollárt (~7,8 millió forintot) gyűjtött össze.

Ennek eredményeként a városi tisztviselők úgy döntöttek, hogy a csúcsszezonban (szeptember 23. és október 15. között) lezárják a farmhoz vezető utakat a nem helyi lakosok elől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ryan Palmer, Windsor megye seriffje kiemelte:

Ez az út nem arra van tervezve, hogy több jármű közlekedjen rajta. 2021-ben és 2022-ben járművek sora parkolt az út mentén, és nem tudott volna áthaladni sem tűzoltóautó, sem mentő. Egyszerűen túlterhelték a helyi infrastruktúrát.

Pomfret lakói hangsúlyozták, hogy nem turistaellenesek, csupán azt szeretnék, ha az emberek tisztelettel bánnának a szülővárosukkal. Palmer seriff reméli, hogy a pomfreti dráma egyszeri eset marad. A lakosok felvetették egy foglalási vagy jegyrendszer bevezetésének ötletét a Sleepy Hollow látogatásának felelősségteljesebb kezelésére, de ez egyelőre nem került komolyan napirendre.

Örülünk a turistáknak, fontos részei Vermont gazdaságának, és szeretnénk, ha élveznék a természeti szépségeket, meglátogatnák az üzleteket és boltokat" - mondta Palmer. "A lényeg, hogy tiszteljék az emberek otthonait és tulajdonát. Kérjük, látogassanak el hozzánk, de legyenek tisztelettel.

A 2023-as forgalmi változtatásokra érkezett visszajelzések nagyrészt pozitívak voltak, ami arra késztette Pomfret vezetőségét, hogy hasonló útlezárásokat tervezzenek a közelgő 2024-es őszi szezonra is.

Címkék:
falusi turizmus, turizmus, instagram, influencer,