Olyan történt a Balatonnál, amire eddig még nem volt példa: a világ jár a csodájára

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 09:05

A Földtudományok Nemzetközi Uniója (IUGS) a Koreában megrendezett 37. Nemzetközi Földtani Kongresszuson bejelentette a Második 100 IUGS földtani örökségi helyszín listáját, amelyen helyet kapott a Bakony–Balaton-felvidék vulkáni mezője is - jelentette a VEOL cikke alapján az Infostart.

A Balaton-felvidéken található terület Európa egyik legsűrűbb vulkáni mezője, ahol 8 és 2,5 millió évvel ezelőtt mintegy 50 vulkán működött, létrehozva a „fordított tájképet”, amely most nemzetközi elismerésben részesült.

A térség vulkanizmusa a magma és a felszín alatti víz találkozásából eredő heves gőzrobbanásoknak, az úgynevezett freatomagmás robbanásos vulkánosságnak köszönhető. A vulkánkitörések során maar-diatréma szerkezetek, tufagyűrűk, salakkúpok, lávafolyások és esetenként lávatavak alakultak ki. Ezek az események monogenetikusak voltak, azaz a vulkáni aktivitás egyetlen kitörési ciklus alatt zajlott le.

Az erózió hatására jellegzetes vulkáni dombok, úgynevezett tanúhegyek jöttek létre, amelyek a mai felszínhez képest magasabb ősfelszínhez közel törtek ki. A Balaton-felvidék ezen vulkáni formációi nemcsak geológiai értékük miatt fontosak, hanem most már nemzetközi földtudományi örökségként is elismerést kaptak.

Címkék:
Balaton, európa, magyarország, díj, világörökség, dél-korea, magyar, vulkán,