Elképesztő, ami kiderült a Balaton és a Velencei-tó vizéről: erről mindenki tudjon, strandolna a nyár utolsó hétvégéjén

Pénzcentrum2024. augusztus 28. 08:44

Az idei nyári hónapok rendkívüli hőségben és aszályban teltek, melyek komoly hatást gyakoroltak Magyarország természeti és gazdasági helyzetére. A csapadékhiány az ország jelentős részén szárazsághoz vezetett, amely érinti a tavak vízszintjét is, a Velencei-tó vízszintje már jó ideje a kritikusnak tekintett 120 centiméter alatt van, a Balaton vízszintje is csökken.

Idén júliusban és augusztusban sorra megdőltek a hőmérsékleti rekordok, miközben alig esett csapadék. Az elmúlt egy hét meleg és többnyire száraz időjárása tovább súlyosbította a július eleje óta tartó aszályt Magyarországon. Jelenleg az ország területének kétharmadát súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja - írja a Portfolio.

Az előrejelzések szerint a következő hét napban is csak kevés helyen várható eső, a nyár utolsó hetében is folytatódik a meleg, száraz idő, elszórtan záporok, zivatarok legfeljebb kedden és a hétvégén alakulhatnak ki.

A csapadékhiányos időszak a Balaton és a Velencei-tó vízszintjét is jelentősen csökkentette:

  • A Velencei-tó vízszintje már jó ideje a kritikusnak tekintett 120 centiméter alatt van, az agárdi vízmérce tegnap reggel már csak 94 centimétert mutatott.
  • A Balaton felső szabályozási szintje 120 centiméter. Júniusban még főleg a déli-parti ingatlantulajdonosok aggódtak a 120 centiméter feletti vízállás miatt, mert egy erősebb vihar esetén a tó kiönthetett volna, eláztatva a házakat. Ehhez képest a Balaton átlagos vízszintje ma reggel mindössze 93 centiméter volt.

Az aszálynak a hazai növénytermesztésre is komoly hatásai vannak: a szárazság és a hőség miatt a gyümölcsök mérete elmarad a megszokottól. Az étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal emelkedhet a prognózisok szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
utazás, Balaton, időjárás, strand, nyár, hőség, meleg, aszály, velencei-tó,