Elképesztő mennyiségű áldozatot szed a hazai vasút: így halnak meg a legtöbben

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 09:52

Egész Európában nő a vasúti balesetek száma 2020 óta, viszont Magyarország idei adatai drámai mértékű emelkedést mutatnak – írja a hvg.hu

A legfrissebb MÁV adatokból az derül ki, hogy idén eddig 47 baleset volt vasúti átjárókban, ami csaknem másfélszer annyi, mint 2023-ban. Ebben az évben a balesetek kimenetele is súlyosabb volt, tíz ember vesztette életét, míg tavaly ilyenkor egy. Emelkedett azoknak a gázolásoknak a száma is, melyek nem átjárókban, hanem tiltott helyen tartózkodás miatt történtek. Az idén 32 ilyen esetben húsz ember vesztette életét.

A 2023-as év azonos időszakában 20 baleset történt tiltott helyen tartózkodók miatt, amiben hatan haltak meg. Lényegesen nőtt továbbá azoknak a száma is, akik úgy döntöttek, a vasúti síneken vetnek véget az életüknek: az idén eddig 73 öngyilkosság történt a magyar vasútvonalakon a tavalyi 52-vel szemben.

Az európai vasúti balesetekről viszont az összesített adatok 2022-esek, ám az utóbbi években ezekben is növekvő tendencia figyelhető meg. A portál összesítése szerint érdekes különbség, hogy Magyarországgal ellentétben az unió egészében nagyobb arányban történtek balesetek tiltott helyen, mint vasúti átjáróban. Uniós szinten is érvényes viszont, hogy jóval több vasúti öngyilkosság történt, mint ahányan véletlen balesetben haltak meg.

Címkék:
utazás, baleset, gázolás, vonatbaleset, vonatgázolás,