Egyre több magyar menekül ide a brutál hőség elől: ez lesz a jövő slágernyaralása?

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 14:15

A klímaváltozás hatására egyre több utazó keresi a hűvösebb úti célokat a nyári hónapokban. Az idei rekordmeleg évszak után sokan terveznek észak-európai vagy alaszkai utazást a következő szezonra.  

Kathy Pafunda, egy 69 éves nyugdíjas audiológus Floridából, már most a jövő nyári norvégiai útját tervezi. "Szeretünk elmenekülni a nyári hónapokban, különösen akkor, amikor a szabadba menni olyan érzés, mintha kellemetlen fürdőt vennénk" - mondta a tampai lakos. "Florida most borzalmas."

Az iparág gyorsan reagál a változó igényekre. A Norwegian Air 10 új útvonalat indított Észak-Norvégia és európai városok között. Geir Karlsen vezérigazgató elmondása szerint lelkesek az Európából érkező északi úti célok iránti növekvő érdeklődés miatt".

A hajótársaságok is bővítik kínálatukat. A Norwegian Cruise Line Holdings 13 új útvonalat jelentett be Alaszkában, Kanadában és Új-Angliában 2026 nyarára, míg a Royal Caribbean Group idén növelte alaszkai kapacitását - számol be a Reuters.

Patrick Scholes, a Truist részvényelemzője szerint az éghajlatváltozás fokozatosan hat az utazási iparra, és a vállalatok alkalmazkodnak: némelyek gyorsabban, mint mások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A ForwardKeys adatai alapján az Alaszkába érkező belföldi légi utasok száma 10%-kal nőtt idén nyáron az előző évhez képest, különösen a texasi utazók körében, akik május óta szenvednek a hőségtől.

Címkék:
utazás, nyári szünet, nyár, klíma, norvégia, klímaváltozás, globális felmelegedés, észak,