Óriási közlekedési reformot jelentett be Lázár János: át fognak alakulni a vasútvonalak

Pénzcentrum2024. augusztus 16. 10:37

Megreformálják a magyar közlekedés rendszerét - jelenetette be Lázár János közlekedési miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón. 5 pontban foglalta össze a legfontosabb változásokat. 

Megreformálják a magyar közlekedés rendszerét - jelentette be Lázár János közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón, melynek apropója, hogy egy év telt el a vármegye- és országbérlet rendszerének bevezetése óta. A reformokat 5 pontban szedte össze.

1. Magyarországon új személyszállítási törvény lesz, ami a közlekedési jogot állampolgári alapjoggá szándékozik nyilvánítani. Tehát nem szolgáltatás lesz, hanem jog. Aki magyar állampolgár, van állandó lakóhelye hazánkban, annak naponta 3-szor biztosítani kell a lehetőséget, hogy eljusson egy másik településre. 

2. Vasútépítés: 8 ezer km-nyi vasút maradt, ebből 6500 kilométernyit használunk, most új vonalakat építenek, összesen 500 kilométert, amihez 1 milliárd eurós hitelt kérnek az Európai Beruházási Banktól. Villamosítás és komplex felújítás is lesz. Többek között újjáépítik a Gubacsi hidat és vasúti digitalizációt is végrehajtanak, transzformátorokat építenek. 

3. Járműbeszerzés: megfelelő mennyiségű a flotta egy 10 milliós országhoz képest, de elöregedett az állománypark, mostanra teljesen leamortizálódtak. Ha ennyien használják a pályát, járműveket kell vásárolni! A kormány újraszervezi a gyártást itthon, és próbálják megszerezni a spanyol Talgo vállalatot. Új járműveket vásárolnak, de használt járművek vásárlásában is gondolkodnak - Lázár János szerint ez a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer. 

4. Az utaskonform: fontos, hogy az utasok mitől érzik jól magukat. Fő cél az utasok megfelelő tájékoztatása, a szerelvények megfelelő hűtése, és egy új MÁV applikáció is. Felújítanak több vasútállomás, köztük a Déli pályaudvart. A tervek szerint több helyen is ingatlankezelőnek adják át a területet, akik a felújításért cserébe rendelkezhetnek az ingatlannal. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Új rendszerre van szükség, azaz újjászervezik a MÁV-ot. 3 leányvállalata lesz, az átalakítás megkezdődött, egyik személyszállítással fog foglalkozni, másik pályaműködtetéssel, harmadik ezeknek a cégeknek a kiszolgálását fogja végezni. Új menedzsmentre is szükség van. Hegyi Zsolt lesz a MÁV új vezérigazgatója.

 

Címkék:
utazás, közlekedés, magyarország, lázár, magyar, miniszter, vármegye,