Komoly változás élesedik szeptembertől: erre készülj egy rendőri igazoltatáskor

Pénzcentrum2024. augusztus 10. 11:35

Szeptembertől élesben indul a digitális állampolgárság Magyarországon, amely jelentős változást hoz a mindennapi ügyintézésben, de az igazoltatások során. Az új rendszer bevezetésével a rendőrök már nem kérik feltétlenül a hagyományos személyazonosító okmányokat, hanem az állampolgárok okostelefonjuk segítségével igazolhatják magukat.

A digitális állampolgárság szolgáltatását minden 14. életévét betöltött személy igénybe veheti, amennyiben rendelkezik személyazonosító okmánnyal és egy megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal. A szolgáltatás központi eleme a nemzeti digitális irattárca-alkalmazás, amely az igazoltatások során a rendőrség által használt Novamobil eszközzel kommunikál. Az igazoltatás során az applikáció egy QR-kódot generál, amit a rendőr beolvas, és az adatokat a rendszer automatikusan ellenőrzi a megfelelő adatbázisokban - írja az Infostart.

Amennyiben a technikai feltételek nem állnak rendelkezésre, a hatóság kérheti a hagyományos igazolványok bemutatását is. Ezen túlmenően az alkalmazás lehetőséget biztosít digitális aláírás létrehozására is, amelyet az Európai Unió minden tagországában közhiteles magánokiratként ismernek el.

Az applikáció használatához regisztráció szükséges, amelyet a kormányhivatalokban lehet elvégezni. A regisztráció során egyszerű időpontfoglalási rendszer segíti az ügyfeleket, és az ügyintézés gyorsan, mindössze néhány perc alatt lezajlik.

A rendszer szeptember 1-jétől válik hivatalossá, amikor a digitális állampolgárság már teljes mértékben elérhetővé válik minden jogosult számára. Az új technológia jelentős lépést jelent a digitális ügyintézés felé, és várhatóan nagyban megkönnyíti majd a mindennapi teendőket.

Címkék:
digitális, változás, ügyintézés, rendszer, alkalmazás, applikáció, regisztráció, állampolgárság,