Azért ez nem semmi: ezt mindenkinek tudnia kell, aki ingyen strandolna a Balatonnál

Pénzcentrum2024. augusztus 9. 18:34

A kétszáz-egynéhány kilométeres Balaton-part hatodát, összesen 37 kilométert a strandok foglalják el - derül ki a balatontrip.hu cikkéből.

A balatoni partvonal 10 százalékát kitevő északnyugati része Zala megyéhez tartozik. A négy parti településen összesen 8 strand működik, közöttük nincs egyetlen ingyenes szabadstrand sem. Az utolsót, az egykori keszthelyi Déli szabadstrandot néhány éve kutyás hellyé nyilvánították, a korábban szintén ingyenes keszthelyi “Libásra” pedig még régebben mondták ki az ítéletet. A 8 zalai strand teljes hossza 2.470 méter, ami a balatoni fizetős strandok teljes hosszának 17,8 százaléka.

A teljes Balaton-part mintegy 47-48 százalékát elfoglaló Veszprém megyei oldalon összesen 39 strand található, közülük 5 ingyenes szabadstrand. A 34 fizetős strand együttes hossza 8.455 méter, az összes balatoni fizetős strand hosszának a 60,8 százaléka. A Veszprém megyei ingyenes szabadstrandok közül kettő Tihanyban, egy-egy Örvényesen, Balatonkenesén és Balatonakarattyán található. Ezek összes tóparti hossza 740 méter, ami az összes balatoni szabadstrand hosszának 3,2 százaléka.

A Balaton Somogy megyei részén található 15 település mindegyikén legalább egy ingyenes strand található, de 7 olyan település is van – Balatonkeresztúr, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonszemes, Balatonőszöd, Szántód, Zamárdi -, ahol csak belépő mentes szabadstrand működik.

A cikkből az is kiderül, hogy az ingyenes strandok közül szám szerint a legtöbb – egyaránt 7-7 – Balatonmáriafürdőn és Fonyódon található. De legnagyobb kínálatra Siófokon számíthatunk, ahol az 5 szabadstrand együttes hossza 7.380 méter, ami az összes balatoni szabadstrand hosszának 32 százaléka, durván harmada.

Jelentős a szabad partszakasz hossza Zamárdiban (2.825 m), a már említett Fonyódon (2.550 m), Balatonbogláron (2.050 m), Balatonszemesen (1.700 m), Balatonlellén (1.610 m) és Balatonfenyvesen, ahol 1.368 méter a település 5 szabadstrandjának együttes hossza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapkép:  MTI Fotószerkesztőség/Vasvári Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
Balaton, strand, szabadstrand, balatonfüred, somogy, veszprém,