Brutális következményei vannak az aszálynak: ez vár a Velencei-tóra hamarosan

Pénzcentrum2024. augusztus 8. 09:35

A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá csökkent, ami aggodalmat kelt a horgászok körében - írja az InfoStart a feol.hu-n megjelent interjú alapján.

Júliusban nem volt csapadék, ezért jelentősen csökkent a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. Úgy tűnik, augusztusban sem várható jelentős változás, ezért a tó vízszintje folyamatosan apad. Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője az interjúban elmondta, hogy a tavaly telepített okosbója segítségével folyamatosan nyomon követhetők a vízben zajló folyamatok, különösen az oxigénkoncentráció szintje. Jelenleg a tó vízhőmérséklete 23,8 és 24,9 fok között mozog, ami optimális az évszakhoz képest.

A vízállás viszont már 118-119 centiméterre csökkent, és ha az aszály folytatódik, a vízszint további esése várható, szeptember végére elérve a minimum értéket. Az okosbója adatai szerint az oxigénszint megfelelő, de a tóba csak csapadékkal kerülhetne víz, mivel a két víztározó zsilipje átfolyósra van állítva. A horgászok reménykednek, hogy augusztusban legalább annyi eső lesz, mint júniusban, és készenlétben vannak a helyzet kezelésére.

Címkék:
utazás, Balaton, időjárás, nyár, meleg, aszály, velencei-tó, vízszint,