Ezek a magyar városok a buliturizmus legnagyobb nyertesei: nem csak Budapest akaszt ezen nagyot

Pénzcentrum2024. augusztus 2. 10:27

Háromszorosára ugró vendég és vendégéjszakaszám a Balaton Sound hatására, jelentősen bővülő szálláshelyi bevételek a Campus fesztivál és az EFOTT alatt, vagy éppen teljes havi vendégforgalom 93%-át produkáló hét a Művészetek Völgye nyomán - kiemelkedő turisztikai eredményeket mutatnak a hazai „fesztiváltelepülések”. Idén is látogatók ezreit vonzották a nagy nyári zenés-táncos rendezvények, amelyek így jelentősen fellendítették a helyi gazdaságot is. A többnapos események eddigi legnagyobb nyertesei Gárdony, Debrecen, Kapolcs és Zamárdi szálláshelyei lettek. 

A 2024-es fesztiválszezont július 3-6. között a Balaton Sound nyitotta, amelynek idén is Zamárdi adott otthont. Az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján ez idő alatt a település szálláshelyein több mint 12 ezer vendég 22 ezer éjszakát töltött el. Ezzel a vendégszám három és félszeresére, a vendégéjszakáké pedig közel háromszorosára nőtt a rendezvényt megelőző hét azonos időszakához képest.

Gárdonyban, Velencén, Sukorón, Pákozdon és Kápolnásnyéken is növekedést tapasztalhattak a szállásadók július 10-14. között. Az eredetileg Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójaként elindult EFOTT fesztivál során mintegy 3600 vendég éjszakázott a települések szálláshelyein. Ezzel a kiemelkedő főszezoni foglaltság is tovább erősödött: a megelőző héthez képest is több mint 10%-ot nőtt a vendég és 20%-ot a vendégéjszaka szám a településeken. A fesztivál egyik legfőbb nyertese Kápolnásnyék, ahol az EFOTT alatt a vendégek száma több mint duplájára, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 143%-kal nőtt a korábbi héthez viszonyítva. De több mint 60%-kal bővült Sukoró, 24%-ot nőtt Gárdony vendégéjszakáinak száma is a fesztivál alatt, a korábbi héttel összevetve.

Hasonló hatást eredményezett a Művészetek Völgye, amely július 19-28. között zajlott Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Az NTAK adatok alapján Kapolcs népszerűsége igencsak megugrott: a három, rendezvénynek helyszínt adó település összesen több mint 2 ezer vendéget fogadott. Az általuk eltöltött mintegy 8 ezer éjszakából több mint 6 ezret regisztráltak a kapolcsi szálláshelyek. A település teljes júliusi vendégforgalmának 93%-a így a fesztivál alatt keletkezett.

Szintén jelentős mértékben, a korábbi héthez viszonyítva negyedével több vendég érkezett Debrecenbe a Campus fesztivál során július 24-28. között. A szálláshelyeken megszállt 8000 vendég 15 ezer vendégéjszakát töltött a cívisvárosban. Mindez egyértelműen a belföldi látogatóknak volt köszönhető, számuk 66%-kal, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 34%-kal haladta meg az előző hét azonos időszakát.

Jelentősen hozzájárultak a fesztiválok a települési szálláshelyek bevételnövekedéséhez is. A Balaton Sound alatt több mint négyszeresére nőtt a szálláshelyek bevétele Zamárdiban a fesztivált megelőző hét azonos időszakához viszonyítva. Kapolcson, Taliándörögdön, Vigántpetenden több mint 70%-kal emelkedtek a szálláshelyi bevételek a Művészetek Völgye alatt a fesztivál előtti azonos időszakhoz képest. Szintén jelentős mértékben emelkedtek a debreceni szálláshelyi bevételek a Campus fesztivál alatt, és összességében 30%-kal nőttek Sukoró, Velence, Gárdony, Kápolnásnyék és Pákozd szálláshelyi árbevételei is az EFOTT alatt.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fesztiváloknak köszönhetően sok esetben változik a vendégek korcsoportos megoszlása is. Zamárdiban a Balaton Sound alatt a 18 éven aluliak arányában 23, a 35 éven felüliek arányában 34 százalékpontos csökkenés mutatkozott, míg a 19-24 év közöttiek aránya 27, a 25-34 év közöttiek aránya pedig 29 százalékponttal haladta meg az egy héttel korábbit. Szintén nőtt az EFOTT hatására a Velencei-tó körüli települések szállóvendégei között a 19-24, illetve a 25-34 éves korosztály aránya, 8, illetve 6 százalékponttal.

A szálláshelytípusok közül a fesztiválok helyszínein a szállodák, a magán- és egyéb szálláshelyek, valamint a kempingek bizonyultak a legnépszerűbbnek. Zamárdiban a vendégéjszakák több mint 50%-át kempingekben regisztrálták, vagyis 20%-kal többen szálltak meg itt, mint június 26. és 29. között. Míg a vendégek közel 40%-a inkább a magán- és egyéb szálláshelyeket preferálta. Gárdonyban, Velencén, Sukorón, Pákozdon és Kápolnásnyéken az EFOTT alatt a vendégéjszakák több mint harmadát regisztráltak a magán és egyéb szálláshelyeken, ezzel mintegy felével emelkedett a számuk fesztivál ideje alatt a megelőző hét azonos időszakához képest.

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
fesztivál, Balaton, turizmus, nyár, efott, programok, buli, település, vendég, koncert, belföldi turizmus, sound, szálláshelyek, koncertek,