Hatalmas medvepara van a szomszédban: rengeteg állatot ki kellett lőni, nagy veszélyt jelentettek

Pénzcentrum2024. július 24. 08:45

Idén július közepéig 41 medvét lőttek ki Szlovákiában – írja a hvg.hu

A szlovák környezetvédelmi hivatal szerint idén július közepéig 41 „problémás” medvét lőttek ki Szlovákiában. „Minden egyes esetben olyan példányról volt szó, amely elvesztette az emberektől való félelmét, illetve veszélyt jelentetett a polgárok életére, testi épségére vagy vagyonára nézve” – ismertette egy hatósági szóvivő Besztercebányán, aki hozzátette, a kilövések engedélyezése előtt alapos vizsgálatot folytatnak.

A kilövések ellenére a szlovák természetvédelmi hatóságok munkájának súlypontját a megelőzés és felvilágosítás képezi. Így például arra figyelmeztetik a lakókat, hogy tartsák zárva a kukákat, hogy a medvék ne menjenek a házak közelébe. Becslések szerint Szlovákiában hozzávetőleg 1300 medve él főként a hegyekben és a sűrű erdőségekben, de azért történnek incidensek.

Márciusban egy nő például meghalt, miközben menekült egy medve elől, de Liptószentmiklóson is járókelőkre támadt egy medve. A szakértők figyelmeztetnek, a medvékkel való találkozások alkalmával nyugodtan állva kell maradni, majd lassan visszahúzódni. Semmiképpen sem ajánlatos ilyen helyzetben kézzel hadonászni, köveket dobálni, hangosan kiabálni vagy szelfizni.

Címkék:
utazás, szlovákia, medve,