Ez az egyik legnépszerűbb európai úti cél: döbbenetes árakkal találkozhatsz itt 2024-ben

Pénzcentrum2024. július 24. 16:04

Annak ellenére, hogy az ingadozó árfolyamok és a gazdasági nehézségek továbbra is komoly kihívást jelentenek az szinte minden országban, az utazási kedv töretlen. Európán belül Barcelona az egyik legnépszerűbb úti cél, szinte mágnesként vonzza a látogatókat, bár a helyi lakosok egyre gyakrabban tiltakoznak a túlturizmus ellen. Megnéztük, milyen árakkal találkoznak a turisták az éttermekben és mennyibe kerül a tömegközlekedés.

Az ingadozó árfolyamok és nehéz gazdasági helyzet ellenére az utazás iránti vágy erősebb, mint valaha. 2024-ben az idegenforgalom még mindig virágzik: ezt jól mutatja, hogy a légiforgalom utolsó 10 legjövedelmezőbb napjából 9 idén volt.

Az európai fogyasztók egyre szívesebben költenek maradandó élményekre tárgyi javak helyett. A SpendingPulse Destinations jelentés szerint az utazási kiadások 12%-át ma már az ilyen élmények teszik ki. Az angol turisták például a pénzük 16%-át költik el az éjszakában, a globális átlag 10%. Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen az olyan európai városok, mint London, Párizs, Barcelona, Dublin, Amszterdam, Lisszabon, Róma és Koppenhága rendelkeznek a nyári éjszakai élet legpezsgőbb színterével.

Közülük is Barcelona egy elképesztően népszerű úti cél: elsősorban az 1992-es az olimpiának köszönhetően került fel az utazók mentális térképére, népszerűsége azóta töretlen, igaz ez az árakban is tükröződik. A Numbeo árösszehasonlító oldal segítségével megnéztük, mire számíthatnak idén nyáron a turisták, ami az éttermi árakat és a tömegközlekedést illeti (az elmúlt 12 hónapban összesen 2705 bejegyzés érkezett z oldalra 430 utazótól):

  • Étkezés olcsó étteremben: 15 euró – 5900 forint
  • Háromfogásos étkezés 2 fő részére középkategóriás étteremben: 60 euró – 23 600 forint
  • McMeal a McDonalds-ban (vagy ezzel egyenértékű étel): 10,65 euró – 4200 forint
  • Hazai sör (0,5 literes csapolt): 3,5 euró – 1380 euró
  • Import sör (0,33 literes üveg): 4euró – 1570 forint
  • Cappuccino: 2,32 euró – 910 forint
  • Cola/Pepsi (0,33 literes üveg): 2,35 euró – 925 forint
  • Víz (0,33 literes palack): 1,79 euró – 705 forint
  • Vonaljegy - 2,5 euró – 980 forint
  • Havi bérlet (normál ár) 23,05 euró- 9065 forint
  • Taxi Start (normál díjszabás) 3 euró – 1179 forint
  • Taxi 1km (normál díjszabás) 2 euró – 786 forint

Barcelona és a túlturizmus

Barcelona és a turizmus helyzete most nem könnyű: napokban több alkalommai is tüntettek a helyiek a városukba érkező utazók ellen, méghozzá több ezren. A hivatalos adatok szerint 2023-ban közel 26 millió vendégéjszakát regisztráltak a barcelonai régióban, ők összesen 12,75 milliárd eurót költöttek el - számolt be a CNN. A szervezet, amelyik a tüntetések mögött áll, az Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic szerint azonban ezek a látogatók megemelik az árakat, miközben az idegenforgalmi ágazatból származó nyereség igazságtalanul oszlik meg és csak növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megélhetési költségek Barcelonában drágák más spanyol városokhoz, például Sevillához és Valenciához képest. Mivel Madrid után a 2. legdrágább város Spanyolországban, a bérleti díjak például az elmúlt 10 évben 68%-kal nőttek, miközben a lakásvásárlás költségei 38%-kal emelkedtek.

Címkék:
utazás, étterem, euró, forint, európa, turizmus, árak, barcelona, turisták,