Még a szakértő is szétdöbbent: valami nagyon furcsa dolog zajlik a Balatonnál

HelloVidék2024. július 22. 09:44

Hiába a két hete tomboló hőség, a Balaton tekintetében mégsincs szó algásodásról – írja a HelloVidék.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoport vezetője a portálnak arról beszélt, hogy a nyár beköszöntével az algabiomassza kis mértékben növekedett ugyan, ám az algák mennyisége a hosszan tartó kánikula ellenére sem változott. Ennek ellenére a hosszan tartó hőségnek komoly következményei lehetnek, ugyanis az Országos Vízügyi Főigazgatóság elmondása szerint ilyen körülmények között akár napi 6 millió köbméter vízmennyiség is elpárologhat a tóból.

Mint ahogyan arról nemrég a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet beszámolt, az elmúlt három évvel összehasonlítva idén júliusban az algabiomassza a korábbi évekhez hasonlóan alakul. Ez annak köszönhető, hogy a magas hőmérséklet önmagában (bár egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít) nem okoz algatömegprodukciót, amíg a foszfor limitálja az algák szaporodását.

Somogyi Boglárka elárulta, hogy a Balatonban az algásodást alapvetően a vízgyűjtő területről érkező úgynevezett külső foszforterhelés határozza meg. Ugyanakkor a tó üledékében felhalmozódott foszfor is képes felszabadulni, amennyiben a fizikai és kémiai környezet ezt lehetővé teszi. Akár a külső terhelés, akár a belső terhelés mértéke növekszik, az algák képesek lesznek nagy tömegben elszaporodni, amennyiben az időjárási körülmények is kedvezőek.

Azonban ez jelenleg nem várható – mostanra a tó egész víztömege egységesen 28-30 Celsius-fokra melegedett, nem lehet számítani hőmérsékleti rétegződésre, így egy-két héten belül algavirágzás sem várható. Ennél hosszabb távú előrejelzés ugyanakkor nem adható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Címkék:
Balaton, vízminőség, alga, hellovidék,