Dining Guide TOP100 2024: térképen Magyarország legjobb éttermei, a vidék legjobb helyei

Pénzcentrum2024. július 21. 13:02

Az első étteremkalauzok azzal a céllal készültek, hogy az embernek úti célokat adjon, meghozza a kedvét az utazáshoz. A világ azóta sokat változott, vele együtt az étteremkalauzok is. Ma már többnyire nem kell ösztönözni az embereket az utazgatásra, maguktól is útnak indulnak, és kifejezetten keresik a gasztronómiai élményeket közel és távol is. Ehhez lehet praktikus egy térkép, amelyen megtalálható Magyarország legjobb 100 étterme a Dinig Guide értékelése szerint. Mutatjuk, hová érdemes betérni.

Bizonyára sokan ismerik az egyik első igazi étteremkalauz és a Michelin-csillagok születésének történetét: azzal kezdődött minden, hogy a francia Michelin-testvérpár feltalálta a leszerelhető gumiabroncsot. A sikerükön felbuzdulva marketingfogásként találták ki, hogy kiadnak egy útikalauzt térképpel, amely a legjobb éttermeket tünteti fel - így az embereknek lesz oka autóba ülni és koptatni a gumiabroncsokat. Az eleinte ingyenes Guide Michelin hasznos kiadványnak bizonyult az autósok számára és egyre ismertebb lett, nőtt az érdeklődés iránta. Kezdetben csak Párizs térképe és a környező városokhoz vezető utak szerepeltek rajta, majd egyre bővült a térkép. A későbbi kiadványok már külön tartalmazták a Francia Autóklub által ajánlott helyeket és értékelték a szálláshelyek minőségét és ellátását - illetve az autószerelő műhelyeket és benzinkutakat is feltüntették bennük.

A kiadvány hamarosan országosból nemzetközivé vált, és már sokkal nagyobb hangsúly helyeződött benne az éttermekre és azok értékelésére, mint a célzottan az autósokat segítő tippekre. A "Vörös könyv" az évtizedek során átalakult Étteremkalauzzá, amely ugyancsak csillagokkal jelölte az ellátás színvonalát, más kalauzokhoz hasonlóan. Azonban hamarosan a csillagok száma lecsökkent: csak a legjobbak kaphatták meg a Michelin-csillagot, illletve a legjobbak legjobbjainak osztottak két Michelin-csillagot, de egyelőre - a jelenlegi rendszer szerint - ennél többet nem kapott még egy étterem sem.

Utoljára 2023 szeptemberében jelent meg a magyarországi Michelin Guide kiadvány: tavaly nem született új Michelin-csillagos étterme hazánknak, viszont jó hír, hogy minden étterem megtartotta a csillagait. A kalauz legutolsó kiadása 75 magyarországi éttermet ajánl: 28-at Budapesten és 47-et az ország egyéb részéről. Azt gondolhatnánk, ez az arány természetes, pedig a vidék éttermeit csak 2022-től járják az étteremkritikusok, így nagy elismerést jelentő kitüntetéseket is csak tavaly előtt óta adják. Így 2022-ben nem csak két kétcsillagos étteremmel gazdagodott a hazai paletta, de kiosztottak számos Bib Gourmand minősítést, Michelin-tányérral jelölt ajánlást, rengeteg különdíjat, és gazdára találtak az első Zöld Michelin-csillagok is - írta erről korábban a Dining Guide.

A Michelin Guide továbbra is közzéteszi a friss térképet értékelésekkel, melyen az éttermeken túl szállásokat, látnivalókat is feltüntetnek. Ezzel segítik ma is az utazókat.

Közel 20 éves a magyar Dining Guide

A Michelin Guide kiadványa azonban nem keverendő a Dining Guide Étteremkalauzzal, melynek toplistáival már idén is sokat foglalkozott a Pénzcentrum. A Dining Guide 2005 óta adja át a hazai gasztronómia legjobbjainak járó AZ ÉV ÉTTERME és a TOP10 ÉTTEREM díjakat, így Magyarország egyik legrégebbi étteremkalauza és bizonyára az egyik legismertebb is. Lassan tehát két évtizede járják az országot az étteremkritikusok, azóta pedig a kiadvány sok változáson, fejlődésen ment keresztül. Az idei TOP100 Étteremkalauz június első hetében jelent meg, miután június 3-án a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán kihirdették - többek között - a 2024-es év legjobb hazai éttermeit.

A Étteremkalauz 2024-es kiadása viszont nemcsak a legjobb éttermeket rangsorolja, sokkal tovább megy ennél: a legjobb 100 után még 80 oldalon találhatunk 100+ minősítésű éttermeket, amelyek nem fértek fel a rangsorba, de vannak olyan jók, hogy érdemes őket említeni helyezés nélkül. Rangsorolták továbbá az éttermeket fenntarthatóság szempontjából, kiosztották a legjobb cukrászdáknak járó elismeréseket, megtaláljuk a kiadványban a TOP10 bárt, ötcsillagos szállodát, és még további TOP100 alternatív éttermet. Külön ranglistát szenteltek a vidéki éttermeknek és cukrászdáknak, illetve olyan listákat is találhatunk benne, mint az ország legjobb rántotthúsai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Térkép a Dining Guide TOP100 étteremhez 2024-ben

Tehát szinte mindenféle lista megtalálható a kiadványban, amilyen szempont szerint csak rangsorolni lehet a vendéglátóhelyeket. Egy dolog azonban hiányzik a Dining Guide kalauzából: nincs benne egy olyan térkép, amelyen a TOP100 étterem szerepel. Miközben, aki belföldön utazik, gyakran tájékozódik különféle gasztortérképek alapján: hol van egy jó étterem arrafelé, ahol éppen jár. Ezért a Pénzcentrum most feltette egy térképre a legfrissebb lista alapján Magyarország legjobb éttermeit:

Ahogy korábban is jeleztük, ez a 100 étterem csak töredéke azoknak a helyeknek, amelyeket a Dining Guide 2024-es kiadványa felsorol. Eleve ott vannak még a helyezés nélküli 100+ jelölésű ajánlott éttermek, a 100 alternatív étterem, rengeteg cukrászda és a vendgélátás más területein brillírozó helyek. A 380 oldalas kiadványban szereplő helyek szinte az egész országot lefedik, nem lehetne egy olyan pontot találni hazánkban, ahonnan fél órányi autóútra ne találnánk egy helyet, amelyet a szigorú gasztrokritikusok jó szívvel ajánlanak az úton lévőknek, közelben lakóknak, nyaralóknak.

Idén nyáron nemcsak a finom ízekért, hanem a hűsítő strandokért is megéri autóba ülni, vagy busszal, vonattal nekivágni az útnak. Legutoljára azokat a hazai strandokat tettük térképre, ahol nem árt vigyázni a fürdőzéssel, mert nem olyan jó a vizek minősége. Előtte pedig listáztuk azokat a gyógy- és termálfürdőket, ahol elérhetők különféle fürdőszolgáltatások tb-támogatással. Aki jogosult rá - például reumás panaszai vannak - annak érdemes lehet igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat, akár még az utazás költségét is állhatja a tébé.

Címkék:
utazás, étterem, turizmus, vendéglátás, magyarország, térkép, vidék, michelin-csillag, legjobb, top10, étteremkalauz, hazai, michelin, éttermek, dining guide,