Kirándulók, figyelem! Hamarosan feloldják a tilalmat a népszerű magyar kirándulóhelyen

Pénzcentrum2024. július 15. 08:03

Áprilisban zárták le a Rám-szakadékot, azóta nem látogathatják a kirándulók, azonban friss információk szerint hamarosan végeznek a munkálatokkal és megnyitják a kedvelt kirándulóhelyet.

Áprilisban sziklaomlás következett be a Visegrádi-hegység közkedvelt szurdokában, ahogy arról akkor lapunk is beszámolt. Bár akkor szerencsére nem történt személyi sérülés, a balesetveszély elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta a Rám-szakadékot, majd geológiai és statikai vizsgálatot végeztettek el. Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta a kemma.hu-nak, hogy szakértőkkel folytattak egyeztetéseket arról, hogy mi okozhatta a sziklafal leválását. Kiderült az is, hogy egyrészt folyamatosan növekszik a látogatók száma – ami ezzel párhuzamosan erősödő emberi terhelést jelent a természetre nézve – másrészt a klímaváltozás is negatívan hat a szurdokra. Például az aszályos időszakokat követő felhőszakadások is elősegíthetik a Rám-szakadék kőfalainak további aprózódását. Éppen ezért a jövőben is előfordulhatnak hasonló sziklaomlások.

A lap úgy tudja, hamarosan befejeződik annak a lépcsőnek a kialakítása is, mellyel a túrázók kikerülhetik majd a legutóbbi sziklaomlás nyomán balesetveszélyessé vált szakaszt. Reinitz Gábor a helyszínen elmondta: a Pilisi Parkerdő minden felületén igyekszik hangsúlyozni, hogy a kirándulók a saját felelősségükre látogatják az erdőket, szurdokokat.

Ugyanakkor a Rám-szakadék bejáratánál egy új táblát is el fognak helyezni majd, mely felhívja a figyelmet a veszélyekre. Mindemellett azt is feltüntetik rajta, hogy a túrázók csak a kijelölt útvonalon haladhatnak, a szurdokot csak zárt lábbeliben lehet látogatni és arra kérnek mindenkit, hogy ne álljanak be a sziklafalak alá. Ezen kívül bemérték azokat a pontokat, ahol van térerő a Rám-szakadékban, így külön SOS pontként fogják jelölni, hogy hol lehet baj esetén telefonon keresztül segítséget hívni - írta a lap.

Címkék:
utazás, nyaralás, magyarország, nyár, magyar, kirándulás,