Dining Guide toplisták 2024: vidéki étterem tarolt az egyik legfontosabb kategóriában, ezt mindenkinek ki kell próbálni

Pénzcentrum2024. július 15. 22:01

Gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk 90%-át saját forrásból származó biotermelésből tudják biztosítani, a teljes alkoholmentes italkínálatuk 100%-át saját alapanyagokból állítják elő, abszolút hulladékmentes konyhát visznek és a kert szezonális feleslegének 100%-át tartósításra és új alapanyagokká való feldolgozásra használják fel. Csak néhány eredmény, amit a 10 évvel ezelőtt megnyitott Natura Hill Zebegény 2024-ben büszkén vállal a fenntarthatóság jegyében.

A Dining Guide az idei évtől egy új listát is közzétett, melyben a fenntarthatóan működő éttermeket díjazza. Fontos célkitűzésüknek tekintik, hogy ne csupán a vendégeket segítsék abban, hogy merre induljanak, amikor az elvárásaiknak megfelelő, minőségi vendéglátóhelyeket keresnek, hanem a szakma szereplőinek és formálóinak is iránymutatást biztosítsanak a fenntarthatóvá váláshoz.

Rendkívül fontos vállalás ez, hiszen Magyarországon a vendéglátó- és a szállodaipar évente 49 millió liter vegyipari terméket használ el, amelynek 95%-a szintetikus, környezetre káros anyag, mely a csatornákon keresztül az élővizekbe kerül. Szintén megdöbbentő adat, hogy az éttermi és szállodai vendéglátás ma Magyarországon egy évben a vegyipari termékek csomagolóanyagaként 2,9 millió kg műanyagot dob a szeméttárolókba és hogy az ételkiszállításhoz használt klasszikus műanyag csomagolóanyagaival több, mint 4 millió kg környezetszennyező hulladékot juttat a környezetbe évente.

A Dining Guide a fenntarthatósági lista felállításával és az Év Fenntartható Étterme díjjal szeretnék tehát a hazai vendéglátó- és szállodaipar szereplőit arra ösztönözni, hogy folyamatosan edukálják kollégáikat és keressék azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kompromisszumok nélkül csökkenthető a környezeti lábnyomuk. Szakmai partnernek mindehhez a már 13 éve a fenntartható vendéglátás fejlesztésével foglalkozó, és a vendéglátás kizöldítésében kiemelkedő eredményeket elért Bibo The Eco Lifestyle-t kérték fel Juhász András vezetésével, aki vállalta, hogy a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában szereplő összes vendéglátóhelye számára ingyenes tanácsadást biztosít a felelősségtudatos működéssel kapcsolatban. 

Akinek fontos, hogy fenntarthatóan működő étterembe látogasson, az ezek közül a helyek közül válasszon! A TOP 10+1 fenntartható étterem a Dining Guide Étteremkalauz szerint:

  1. Natura Hill Zebegény
  2. Graefl Major Kétútköz
  3. ISZKOR Mályinka  - Pohner Ádám az Év Ifjú Séfe 2024
  4. Lokal47 Étterem
  5. Alkimista Kulináris Műhely
  6. Pajta  
  7. SALT Budapest
  8. Villa Kabala
  9. Hosszú Tányér
  10. Onyx Műhely  - Az Év Innovatív Konyhája 2024
  11. TATI Farm to Table
Címkék:
utazás, étterem, vendéglátás, étteremkalauz, éttermek, fenntartható, dining guide,