Kiadták a vörös riasztást: kegyetlen, ami hétfőn ránk vár, ennek a fele sem tréfa

MTI2024. július 14. 17:31

A HungaroMet Zrt. a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Emellett jelezték, hogy hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

A meteorológiai szolgálat vasárnapi veszélyjelzésében tájékoztatott, hogy hétfő éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést, ahol a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. További tizenegy vármegyére, köztük Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér vármegyékre, másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható magas középhőmérséklet miatt, ahol a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint hétfőn az ország nagyobb részén a 24 órás középhőmérséklet 27 fok felett, az Alföldön pedig 29 fok felett alakul. Zivatarokra továbbra is számítani lehet az egész ország területén, vasárnap főként a Dunától keletre és a déli megyékben, hétfőn pedig helyenként, nagyobb eséllyel északkeleten és délnyugaton. A zivatarokat viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, néhol akár felhőszakadás is előfordulhat.

Hétfőn nagyon erős UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is. A meteorológiai szolgálat arra kéri az embereket, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Javasolják a vállat takaró póló, szalmakalap és fényvédő krém használatát, mivel normál bőrtípus esetén már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
időjárás, hőség, figyelmeztetés, meleg, hőségriasztás, uv-b, hungaromet,