Súlyos dolog derült ki a Balaton vizéről: erről mindenki tudjon, aki ott strandol július közepén

Pénzcentrum2024. július 13. 15:45

A Balaton hőmérséklete megközelítette a 30 Celsius-fokot, míg a Velencei-tóé el is érte ezt az értéket. De milyen hatással van ez az állóvizek élővilágára?

A tavak vízhőmérsékletének emelkedése több szinten is befolyásolja az élővilágot. Egyrészt a párolgás növekedtével a sekély tavak még sekélyebbé válhatnak, és ezáltal még érzékenyebbé a környezeti hatásokra. Másrészt a hőmérséklet emelkedésével csökken az oxigén beoldódása.

A legtöbb vízi élőlény oxigént lélegez be, tehát számukra nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljon az oxigén. Harmadszor, a hőmérséklet emelkedésével a biológiai folyamatok felgyorsulnak – sorolta K. Felföldi Tamás, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközont Vízökológiai Intézetének tudományos munkatársa az InfoRádióban. A vízhőfok hatással van a tavakban kulcsfontosságú algákra is.

Ők azok az elsődleges termelők, amelyek a biomasszát, a szerves anyagot termelik, és ilyen szempontból a többi élőlény az algáknak a mennyiségére és az aktivitására van utalva. Ha leegyszerűsítjük, akkor az algákat megeszik az apró kis rákocskák, azokat pedig aztán a halak, amelyek például a madarak vagy az emberek táplálékai is. Tehát az algák szerepe kitüntetett

– magyarázta K. Felföldi Tamás. Az algáknak napfényre és tápanyagokra van szükségük. Viszont ha melegszik a víz, egyre több napfény éri őket, esetleg egyre több tápanyag kerül be, akkor elszaporodhatnak olyan mértékben is, amit már eutrofizációnak neveznek. Ekkor az algák mennyisége kedvezőtlen irányba befolyásolja a vízi életközösségek normál működését: elszaporodásuk gátolhat bizonyos élőlénycsoportokat és átrendezheti a tóban jelenlévő normál táplálékhálózatot.

Ezek kedvezőtlen folyamatok markáns változásokat hoznak létre a tó életében. Az algák elszaporodott sejttömege végül lebomlik, ami rengeteg oxigént fogyaszt el, így oxigénhiányos állapot jöhet létre. Ilyenkor anaerob folyamatok dominálnak majd, ami akár bűzös vizet is eredményezhet kénhidrogén termelődése miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arra kérdésre válaszolva, hogy hova tudnak ilyenkor menekülni a halak, K. Felföldi Tamás elmondta: A Velencei-tó nyugati részén található egy védett terület, egy madárrezervátumnak nevezett nádas rész. Ez kevésbé bolygatott és zavart terület jó vízellátottsággal rendelkezik és jól meg tudja óvni biológiai sokféleséget ilyen változó körülmények között is.

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, Balaton, időjárás, strand, kánikula, hőség, hőmérséklet, velencei-tó,