2024, Magyarország: a MÁV azt javasolja, inkább Volánbusszal utazzunk, mert ott van működő klíma

Pénzcentrum2024. július 12. 17:15

A MÁV járműparkjának jelentős része még nem klímával, hanem ún. légjavítóberendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. Azt javasolják, aki teheti, a Volánbusz helyközi járatain utazzon, a buszok 84 százalékán klímaberendezés működik.

A napok óta tartó extrém hőség a hétvégén és várhatóan a jövő hét első felében is kitart. A huzamos idejű magas hőhatás nem kíméli a többnyire túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket sem, amelyek ilyenkor könnyebben és gyakrabban meghibásodhatnak - olvasható a MÁV közleményben. A cég azt javasolja utasainak, hogy ha lehet, a Volánbusz helyközi járatain utazzanak, mivel a buszok 84 százalékán klímaberendezés működik.

Bár a MÁV vizet is oszt utasainak, arra kéri utasait, hogy mindig vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. 

Arra is kitérnek, hogy az extrém időjárás a vonatokat és a vasúti pályát is károsíthatja. Szükség esetén szerelvénycserével, járműcserével reagálnak a meghibásodásokra.

A MÁV járműparkjának jelentős része még nem klímával, hanem ún. légjavítóberendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. A több napon át tartó rendkívüli forróság közepette történő maximális kihasználtság mellett pedig – az időszakos karbantartás ellenére is – növekszik a meghibásodás esélye. A légkondicionált járműveken előhűtést végeznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MÁV azt javasolja, hogy a reggeli és esti órákat használják ki az utasok, és az ilyenkor közlekedő vonatokkal utazzanak el. Az újabb gyártású IC-, EC- kocsikban, a többcélú teres bisztró- és prémium kocsikban, valamint a klímás motorvonatokban (FLIRT, KISS, Talent, Uzsgyi, Desiro) a klímaberendezések hatásfoka jellemzően az igényeknek megfelelő. 

A vasúttársaság mindezeken felül arra kéri utasait – különösen azokat, akik a hőségre érzékenyek, egészségügyileg veszélyeztetett csoportba tartoznak –, hogy az állami hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, ha pedig így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról a MÁV és a Volánbusz weboldalán, a MÁVappban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál. 

Címkék:
utazás, MÁV, vonat, busz, hőség, klíma, hőségriadó, volánbusz,