Liszt Ferenc Repülőtér: kiderült, mikorra lesz kész a 3-as terminál

MTI2024. július 9. 16:45

Pénzügyi és stratégiai befektetőként a magyar állam jelöli ki a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztési irányait - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 A tárcavezető szerint a légi kikötő óvatos becsléssel is elérheti az évi 20 milliós utasforgalmat az évtized végére, ha megvalósulnak a fejlesztések. A társtulajdonos Vinci az előző tulajdonosnál sokkal nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik, részvétele azért is kedvező, mert üzemeltető és tulajdonos egyszerre, így a lehető leghatékonyabb működtetésben érdekelt - hangsúlyozta.     

Nagy Márton hozzátette, hogy a repülőtér bővítéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésének finanszírozási lehetőségeit még vizsgálják, de a tervezéseket mielőbb el kell kezdeni, hogy 2032-ben megnyílhasson a 3-as terminál. A tervezési-kivitelezési ütemterv ősszel elkészül, a finanszírozás nem kizárólag a költségvetés feladata, koncessziós megoldások is elképzelhetők, hiszen a vasúti-közúti fejlesztések összege meghaladhatja az 1 milliárd eurót. Elképzelhető harmadik tulajdonos részvétele is a budapesti repülőtérben, de csupán 10 százalék alatti részesedéssel - közölte.    

Nagy Márton kérdésre válaszolva, a tegnapi különadós bejelentésekre reagálva elmondta, hogy a légitársaságokat terhelő adókat kivezetik, 2025. január 1-től eltűnik.

A közelmúltban megszaporodó járatkésések kapcsán a gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a légtér tumultusa a magas légtérben történő átutazások miatt van. Alacsony a Magyarországon a légtérhasználati díj, ezért sokan választják, miközben a háború és a turizmus pedig olyan mértékű légtérhasználatot generált, ami meglepetés volt. Ez légiforgalmi irányítási kérdés, nem a reptéré. A Hungarocontrol bővítése nem egyik napról a másikra megy. Komoly lépések lesznek, a Hungarocontrol át fog kerülni augusztus 1-gyel, jelentős változásokat kell eszközölni, a légtérhasználatot nem kell ennyire olcsón adni – mondta el Nagy Márton a Portfolio tudósítása szerint.

Arra, hogy a Budapest Airportban megjelenhet-e egy harmadik tulajdonos, Nagy Márton elmondta, hogy folynak tárgyalások a katari állami befektetési alappal, és a Vincivel együtt döntenek majd erről. Ha be is száll a katari alap, a részesedése 10 százalék alatt lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címkék:
állam, terminál, repülőtér, liszt, magyar, tulajdonos, fejlesztések,