Újabb rekordok dőltek meg Ferihegyen: így kár is csodálkozni, hogy ennyi a késés

Pénzcentrum2024. július 8. 21:00

Másfél milliónál több utas és 25 ezer tonna áru fordult meg júniusban Ferihegyen - számolt be az Airportal.hu. Az év első felében összesen 7 millió 887 ezer utas fordult meg Ferihegyen. Ez a szám a 2019-es azonos időszakhoz képest 6,9 százalékkal magasabb, míg a tavalyi évhez viszonyítva 18 százalékos növekedést mutat.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma újabb rekordokat döntött meg idén júniusban. A Budapest Airport adatai szerint a hónap során összesen 1 557 130 utast regisztráltak, ami a járvány előtti, 2019-es rekordév hatodik havi adatához képest 5,5 százalékos növekedést jelent. Tavalyhoz viszonyítva az emelkedés még jelentősebb, elérte a 16,4 százalékot.

A cargo üzletág is kiemelkedően teljesített júniusban. A repülőtér légiáru-forgalma ebben a hónapban elérte a 25 001 tonnát, ami az előző év azonos időszakához képest jelentős, 57,6 százalékos növekedést jelent. Ezzel sikerült túlszárnyalni az eddigi abszolút rekordot is: márciusban ugyanis "csupán" 23 720 tonna árut kezeltek.

Az első félévben összesen 133 747 tonna árut szállítottak át a budapesti repülőtéren keresztül. Ez az adat szintén figyelemre méltó növekedést mutat: tavalyhoz képest ezúttal 46,2 százalékkal több árut kezeltek.

Az elmúlt tizenkét hónap (2023. július – 2024. június) gördülő adatai alapján a kezelt árumennyiség tovább nőtt és elérte a lenyűgöző 243 601 tonnát. Az üzemeltető közlése szerint ezekbe az adatokba beleszámolják a légitársaságok számára dedikált közúti fuvarozással (ún. légi kamionokkal) szállított áru mennyiségét is.

A repülőtéri forgalom további részletei szerint múlt hónapban összesen 11 287 le- és felszállást regisztráltak Ferihegyen. Ez az adat tavaly júniushoz képest egy jelentős, mintegy 14 százalékos növekedést mutatott, míg a járvány előtti időszakhoz viszonyítva is enyhe emelkedés tapasztalható: ezúttal két százalékkal több gépmozgás történt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az idei év első felében összesen már 58 063 gépmozgást jegyeztek fel Budapesten, ami tavalyhoz képest ismételten egy figyelemre méltó növekedést jelent: ezúttal ez az adat is meghaladta a tavalyi értéket, mégpedig pontosan 16,1 százalékkal.

Ismeretes továbbá, hogy tavaly (2023-ban) az utasforgalom meghaladta a korábbi évi adatokat: akkor összesen több mint 14,7 millió utast regisztráltak Ferihegyen. A légiáru mennyisége pedig elérte a lenyűgözőnek számító 201 306 tonnát. Az utasforgalom ugyanakkor még mindig elmaradt valamelyest – pontosan kilenc egész egy tized százalékkal – a rekordévnek számító 2019-től.

A Budapest Airport üzemeltetője optimistán tekint előre: arra számítanak ugyanis, hogy idén (2024-ben) az utasok száma meghaladja majd a járvány előtt regisztrált csúcsértéket is; várakozásaik szerint akár több mint 16,2 millió utast fogadhatnak ebben az évben - írta a lap.

Címkék:
utazás, járvány, ferihegy, utas, reptér, liszt ferenc repülőtér, utasok, járványhelyzet, ferihegy repülőtér,