Kiadták a vörös riasztást: ezekben a megyékben pokoli hőségre kell készülni hamarosan

Pénzcentrum2024. július 8. 07:50

Az északnyugati, északi országrész kivételével a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Az Alföld déli és középső részein viszont 27 fok felett is alakulhat a 24 órás átlaghőmérséklet - írja a HungaroMet hétfői előrejelzése. Továbbá napközben elszórtan, nagyobb számossággal a Dunától keletre kell zivatarokra számítani. Zivatarokhoz viharos széllökés (~60-80 km/h), jégeső (~1-2 cm) és intenzív csapadékhullás (~15-25 mm) társulhat, de kiemelten az Északi-középhegység környezetében akár felhőszakadás (> 25 mm) is lehet.

Hétfőn felhőszakadás miatt vármegyében, zivatar miatt 11-ben adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A várható magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek 12 megyében, amelyből 7-ben másodfokú riasztás van érvényben, vagyis a napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat. A héten pedig csak fokozódik a hőség, kedden már 9 megyére terjed ki a másodfokú riasztás, a többi helyen is elsőfokú riasztás lesz érvényben.

Szerdára pedig kiadták több helyen a vörös kódot: Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád területén a napi középhőmérséklet 29 °C felett alakulhat. Csütörtökön pedig már 10 megyében haladhatja meg a középhőmérséklet a 29 fokot.

Hétfőn napközben az erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek, kiderül az ég. Záporok, zivatarok elszórtan, nagyobb számban a Duna vonalától keletre alakulnak ki, helyenként felhőszakadás is lehet. Az északias irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, zivatarokhoz viszont erős, viharos lökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 37 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. Késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Kedd hajnalban a csapadékgócok a legtöbb helyen lecsengenek és hazánk nagyobb részén derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk. Az északnyugati tájakon azonban maradhatnak gomolyfelhők, és ott egy-egy zápor még később is előfordulhat. Az északias szél mérsékelt lesz. Hajnalban 14 és 23 fok közötti értéket mérhetünk. Napközben napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet néhol időnként élénk lökések kísérhetik. A maximum 30 és 37 fok között alakul.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk. Csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15, 24, délután 32, 38 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17 és 25, a csúcsérték 33 és 39 fok között valószínű.

Címkék:
riasztás, időjárás, kánikula, hőség, előrejelzés, hőségriasztás, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés, hungaromet,