Erről jobb, ha tudsz: akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak a magyar strandolók 2024-ben

Pénzcentrum2024. július 8. 10:31

A tiltot helyen fürdőzés nem csak balesetveszélyes, de kifejezetten tilos is, komoly büntetés jár érte annak, akit elkapnak. A helyszíni bírság 6 500 forinttól 65 ezerforintig terjedhet, de abban az esetben, ha helyszíni bírság kiszabására nincs lehetőség, szabálysértési eljárás indítható az elkövetővel szemben. Ez esetben a bírság összege 6 500 forint és 200 ezer forint között lehet.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, szörnyű tragédia történt Tokajnál: eltűnt három ember a Tiszában. Később a holttestüket is megtalálták. Az áldozatok - egy 50 éves férfi, egy 17 éves fiú és egy 16 éves lány - hétfő délután, fürdőzés közben tűntek el a folyóban.

Személyes holmijukat, valamint egyikük kutyáját járókelők találták meg, ők értesítették a rendőrséget. A hatóság nagy erőkkel kereste az eltűnteket. Hogy pontosan miért mentek a vízbe, nem tudni, de az biztos, hogy tiltott helyen tették. Az RTL Híradó úgy tudja, a háromfős társaság hétfőn délután ment le a Tiszára, hogy fürödjenek. Holott tiltott helyen fürdeni nem csak tilos, de elképesztően veszélyes is.

A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a FÜRÖDNI TILOS! tábla jelzi

 - válaszolta megkeresésünkre a ORFK Kommunikációs Szolgálat. Ezek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek.

Tilos fürödni az alábbi helyszíneken:

  • hajóútban, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében;
  • nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek szintén 100 méteres körzetében;
  • hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén;
  • kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket;
  • ott, ahol azt tiltó tábla jelzi!

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz közeli kikapcsolódás reményében. Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjük a fő szabályt, hogy

a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Akár 200 ezres bírság is jöhet

Arra a kérdésre, hogy milyen mértékű büntetést kockáztat az, aki tiltott helyen megy természetes vízbe, azt válaszolták, hogy a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 202/A § * (1) bekezdése alapján, aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el,  (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

A helyszíni bírság 6 500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet. Abban az esetben, ha helyszíni bírság kiszabására nincs lehetőség, szabálysértési eljárás indítható az elkövetővel szemben. Ez esetben a bírság összege 6 500 forint és 200 ezer forint közé tehető. Fiatalkorúak esetén a helyszíni bírság összege —amennyiben törvényes képviselője is jelen van— 6.500 forinttól 32.500 forintig terjedhet, szabálysértési eljárásban ezen összegek 6.500 forintról 65.000 forintra is emelkedhetnek.

Címlapkép: MTI Fotó: Varga György

Címkék:
bírság, forint, büntetés, strand, fürdőzés, tilos,