Reptéri és vasúti sztrájkok húzhatják keresztül sok magyar utazási terveit: erre számíts 2024 nyarán

Pénzcentrum2024. július 4. 16:15

A nyár Európában nemcsak a turisták özönét hozza magával, hanem gyakran sztrájkokat is, amelyek komoly fennakadásokat okozhatnak az utazási tervekben - írta az Euronews. Ilyenkor jellemző hogy a turisztika-vendéglátás szektor munkavállalói sztrájkba lépnek, hogy jobb béreket és munkafeltételeket harcoljanak ki. Mutatjuk, mire lehet 2024-ben számítani.

Július 5-én több olaszországi repülőtéren is sztrájkot tartanak a szakszervezeti tagok. Az érintett repülőterek között szerepel Bologna, Crotone, Lamezia Terme, Milánó, Reggio Calabria, Róma és Velence. A munkabeszüntetések különböző időpontokban zajlanak majd a nap folyamán, így érdemes előre tájékozódni a járatokról státuszáról.

Az ír Aer Lingus légitársaság pilótái június 26-án határozatlan idejű sztrájkba kezdtek. Ez azt jelenti, hogy nem dolgoznak a meghatározott munkaidőn kívül és nem fogadják el menetrendjük módosítását. Július 7-ig mintegy 400 járatot töröltek már emiatt.

A londoni Gatwick repülőtér dolgozói július 12-14. és július 18-21. között lépnek sztrájkba bérezési viták miatt. Mintegy 300 biztonsági és utaskiszolgáló alkalmazott vesz részt a munkabeszüntetésben.

A glasgow-i és aberdeeni repülőtereken dolgozó szakszervezeti tagok elsöprő többséggel szavaztak a sztrájk mellett.

Törökországban az antalyai repülőtér légiforgalmi irányítói léptek sztrájkba fizetési és munkakörülmények miatti elégedetlenségük kifejezéseként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A CGT-RATP szakszervezet február 5-től szeptember 9-ig hét hónapos sztrájkot hirdetett meg az Ile-de-France-i busz- és metróhálózatot illetően.

Hollandia pedig legnagyobb városaiban szeptember 12-re tömegközlekedési sztrájkot hirdettek meg.

Címkék:
utazás, sztrájk, vonat, vasút, nyár, szakszervezet, repülőtér, szeptember, augusztus, július, sztrájkfenyegetettség,