Ezért nem jut el 2024-ben rengeteg magyar kisgyermek nyaralni: így még lehet esélyük

Pénzcentrum2024. július 1. 16:46

Minden második egyedülálló szülő megpróbálja idén biztosítani a gyereke számára a nyaralás élményét, ám ennek anyagi terheit jobbára egyedül viselik, szinte semmilyen segítségre nem számíthatnak. A legtöbben 150 ezer forintnál kevesebben tudnak erre a célra áldozni – derül ki egy friss felmérésből.

Az egyedülálló szülők közel fele tervez idén nyaralást, szinte kizárólag a gyerekkel együtt – derül ki a Provident megrendelésére készült országos felmérés eredményeiből. Az egyszülős családban felnővő gyerekek bő 50 százaléka nem fog 2024-ben nyaralni, minden bizonnyal elsősorban anyagi okok miatt. A kérdőívet közel 200 egyedülálló szülő töltötte ki. 

Aki számára reális opció a nyaralás, azok közül háromból ketten belföldön vakációznának, és csupán minden hetedik egyedülálló szülő engedheti meg magának, hogy külföldi és belföldi nyaralásra egyaránt gondoljon. A relatív többség – a nyaralást tervező válaszadók mintegy harmada – 150 ezer forintnál kevesebbet tud, illetve fog a pihenésre áldozni, és csak minden ötödik egyedülálló szülő esetében lépi át a keret a 300 ezer forintot. A tipikus egyedülálló szülő a 31-50 éves nők közül kerül ki, városokban (de nem feltétlenül Budapesten) vagy községekben él.

Viszonylag népszerű a megkérdezettek körében a táborozás, egyharmaduk számol ezzel a lehetőséggel. A többség a napközbeni (otthonalvós) táborokat részesíti előnyben, a tematikus programok között az első két helyen a sport- illetve a tánctáborok állnak, de a hittantáborok iránt is sokan érdeklődnek. A legtöbben 100 ezer forint alatt húzzák meg azt a határt, amennyit a gyerek táborozására tudnak költeni.

A nyári táborok és a közös nyaralás minden családnál előrelátó pénzügyi tervezést igényelnek. Aki egyedül van a gyermekével, vagy gyermekeivel, talán segítség nélkül nem is tudja fedezni ennek az anyagi feltételeit. Amikor a szeptemberi iskolakezdésen túlestünk, már akkor elkezdek félretenni a következő nyárra, mert tudom, hogy a fiatal gyermekeimnek ezek az élmények nagyon sokat jelentenek

– mondta a gyermekét egyedül nevelő Pozsonyi Réka, aki adminisztrátorként dolgozik.

Hatból öten kizárólag saját erőből finanszírozzák a pihenést, legalábbis azok közül, akik válaszoltak a forrást firtató kérdésre. Az adatokból kiolvasható, hogy jellemzően nem is számíthatnak másra: a saját erő mellett egyedül a banki kölcsön szerepel, mint alternatíva, de ez sem mindig lehetőség az egykeresős családokban, hiszen az egyedülálló szülők nem mindig rendelkeznek a hitelképességhez elegendő jövedelemmel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Tudjuk, hogy az egyedülálló szülők számára a nyári szünet legalább akkora kihívást jelent, mint a tanév. A kutatás adatai szerint a nyaralás finanszírozásához a szülők felelősen és konzervatívan állnak. Kereskedelmi tanácsadóink az év egészében támogatják az egyedülálló szülőket is a pénzügyi tervezésben annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest minél többen biztosíthassák gyermeküknek a nyaralás élményét” – fogalmazott Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.

„Meg kell fontolni minden pénzügyi döntést. Mindig azt javasoljuk, hogy hitelt olyan termékre vagy szolgáltatásra érdemes felvenni, amely a későbbiekben is hasznos lesz, és valóban szükséges. Nem szoktuk tanácsolni, hogy nyaralásra vegyenek fel jelentősebb összeget, mert az élmény gyorsan elmúlik, de utána még sokáig fizetni kell a törlesztőrészleteket. Ki kell emelni az előtakarékosság fontosságát is, mivel biztonságot nyújt a váratlan kiadások esetén, és hozzájárul a háztartás pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez” – tette hozzá Sulyok László, a cég szenior kereskedelmi és ügyfélélmény vezetője. 

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címkék:
utazás, nyaralás, gyerek, egyedülálló, provident, nyár, gyermek, szülő, gyereknevelés, szülők, egyedülállók,