Döbbenetes: tényleg olcsóbb az olasz tengerparton enni, mint a Balatonon

Pénzcentrum2024. június 30. 17:31

Ma már nem feltétlenül drágább a tengerparton nyaralni, mint a Balatonon, sőt, az éttermi árak sem annyira húzósak. Egy friss videóból megtudhatjuk, mennyit költ étkezésre egy átlagon magyar nyaraló Szardínia szigetén.   

Korábban megvizsgáltuk, 2024-ben mennyibe kerül egy nap a Balatonnál, hogyan változtak az árak az élelmiszerek és a szállások terén, valamint beszélgettünk vendéglátósokkal az idei helyzetről. Mint kiderült, egy háromnapos hosszú hétvége egy négyfős családnak 170 ezer forintjába került, utazási költségek nélkül. Egy vendéglátós szerint a munkaerőhiány drágítja az éttermi árakat, és már nyugati béreket kell fizetni a mostani dolgozóknak.

Ma már nem feltétlenül drágább a tengerparton nyaralni, mint a Balatonon, ezt több cikkünkben is vizsgáltuk a szezon előtt: Horvátország, Olaszország sem kerül többe, leszámítva az utazás költségét. Egy friss TikTok videóból pedig már nem csak a szállások, de az olasz tengerparti büfék, éttermek, fagyizók árait is megtudhatjuk. Ezek szerint Szardínia szigetén

  • pisztáciás croissant: 1,8 euró (710 forint)
  • margherita pizza: 6 euró (2370 forint)
  • tintahal karika 18 euró (7100 forint)
  • tomato gnocchi 14 euró (5530 forint)
  • fagylalt: 3 euró (1184 forint)

A reggeli pikniket leszámítva ezt tekinthetjük egy fő napi étkezésének, összesen 17 594 forintot fizetett. A Balatonon számításaink szerint az étkezés napi költsége pedig átlagosan kb. 37 500 forint lehet.

Tóth Ákos, az Utazómajom Facebook oldal tulajdonosa korábbi nyilatkozata szerint a luxuskategóriás nyaralások árai a világban mindenhol hasonló árkategóriában vannak, az alsó-középkategóriás nyaralásoknál viszont külföldön jobb árakat találhatunk, mint a Balatonnál. 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címkék:
utazás, étterem, Balaton, euró, forint, árak, olasz, szezon, szállások,