Brutál áremelkedés az olasz tengerparton: már a helyiek is inkább külföldre mennek nyaralni

Pénzcentrum2024. június 29. 15:04

Az éttermi árak 2022-höz viszonyatva már 25 százalékot is emelkedtek, egyre több belföldi vendég inkább Görögországba vagy Spanyolországba megy idén nyáron.

Az olasz tengerpart tovább drágul : 2023-ban már 12 százalékkal emelkedtek az árak, és idén további 8 százalékos áremelkedést várható. Ez az olasz lakosok számára is egyre inbább érezhető, ezért sokan inkább más országok tengerpartjait választják nyaraláskor. A vendéglátósoknak azonban némi megnyugvást jelenthet a külföldi turisták számának növekedése - írja a Telex.

A tengerparti vendégéjszakák száma idén összesen 407 millióra becsülhető, ami körülbelül 1 százalékos csökkenést jelent. Ebből 312,5 millió belföldi foglalás, ami 4,4 százalékos visszaesést mutat. Ezzel szemben a külföldi foglalások száma több mint 11 százalékkal növekszik -  áll egy friss jelentésben.

És mi drágul? Főként az éttermi árak, amelyek 2022-höz képest már 25 százalékkal emelkedtek.

Ezt követik a bárok, fagylaltozók, az utazási költségek, a szabadidős és szórakozási lehetőségek, valamint a tengerparti szolgáltatások és kölcsönzők árai, melyek 20 százalékkal nőttek. A strandok is 16 százalékkal emelték áraikat az elmúlt két évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címkék:
utazás, nyaralás, árak, drágulás, tengerpart, olaszország, külföldi, olasz,