Elképesztő, ami kiderült a Balaton vizéről: fonalas cianobaktériumokat találtak, itt a friss jelentés

Pénzcentrum2024. június 28. 09:03

A Balatoni Limnológiai Intézet friss jelentése szerint a Balaton algáinak összetétele már a nyarat idézi. A tó vízhőmérséklete jelentősen emelkedett, és az algahelyzet is ennek megfelelően alakult. Különösen a tó nyugati részein figyelhető meg a fonalas cianobaktériumok megjelenése, ami komoly hatással lehet a helyi ökoszisztémára.

A Balaton algáinak összetétele már a nyarat idézi, különösen a tó nyugati részén, ahol megjelentek a fonalas cianobaktériumok - írja a Balatoni Limnológiai Intézet a Facebook-oldalán.

Somogyi Boglárka, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a Balaton nyílt vizének hőmérséklete június végére meghaladta a 25 fokot. Míg a keleti részen kevesebb alga található, addig a nyugati részen magasabb fitoplankton biomasszaértékeket mértek. Június végén az a-klorofill koncentrációja nagyjából megegyezett az előző évek nyár eleji értékeivel.

Az algák összetétele már a nyarat mutatja: a fecskemoszatok mellett a tó nyugati részén megjelentek a fonalas kékalgák, például a Dolichospermum flos-aquae. A kékalgák biomassza aránya a tó középső és nyugati részein 40-50 százalék között mozgott, míg a keleti részen körülbelül 10 százalék volt.

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen megjelent a nyár elején a tóban. Bár a nyílt vízben ritkán fordul elő nagy mennyiségben, látványos jelenségeket okozhat, különösen a part mentén. Szélcsendes időben helyi algavirágzás alakulhat ki, amikor az algafonalak a víz felszínére emelkednek és az áramlási holtterekben felhalmozódnak. A szél hatására a felszínen összegyűlt algák gyorsan eltűnhetnek, de máshol újra felhalmozódhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címkék:
vizsgálat, utazás, Balaton, strand, vízminőség, strandolás,