Ebbe a két vidéki térségbe özönlenek a pihenni vágyó magyarok: mégis, mit tudhatnak?

Pénzcentrum2024. június 28. 08:39

Turisztikai szálláshelyek májusi forgalmi adatait közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok alapján a vendégéjszakák száma 13, a vendégeké 18%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21%-kal emelkedett. 2024. január–májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2024. májusban a vendégek száma összességében 18, a vendégéjszakáké 13%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 70%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,4%-kal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1%-kal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 69%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 9,4%-kal meghaladta a 2023. májusit.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 36%-kal nőtt 2023 májusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült (84%-kal), a leginkább pedig a Pécs–Villány turisztikai térségben esett vissza (16%-kal) az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Balatonnál 29, Budapesten 21%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 27 067 turisztikai szálláshely, ezen belül 2708 kereskedelmi, illetve 24 359 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 979 szálloda és 1114 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 88 milliárd forint volt, folyó áron 20%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15%-kal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2024. január–májusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 9,1%-kal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13%-kal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

NGM: jót tett a pünkösd a hazai turizmusnak

A turisztikai ágazat rendkívül látványos májusi eredményeihez a pünkösdi hosszúhétvége vendégforgalma is érdemben hozzájárult, hiszen a vendégéjszakák száma csak ezen ünnep alatt 6 százalékos növekedést produkált - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az NGM úgy ítélte meg, hogy erőteljes a turizmus idei egész évi teljesítménye is, az év első öt hónapjában több mint 5,7 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, számuk 13,4 százalékkal volt több tavalyhoz képest.

A minisztérium elemzése hangsúlyozta: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú húzóágazata, amely folyamatosan bővül. A turizmus Magyarország GDP-jének több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás dinamikus bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. A kormány célja, hogy tovább növelje az ágazat teljesítményét, amelynek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat. Ennek részként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, a programban résztvevő vendéglátóhelyek 1 millió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat. Emellett a kormány 1-1 milliárd forintot fordít a Tourinform irodák korszerűsítésére, valamint a Muzsikáló Magyarország 2024 programra, amely újra színvonalas élőzenével töltheti meg a vendéglők teraszait - emlékeztetett az NGM.

Címkék:
utazás, nyaralás, turizmus, külföld, belföld, május, szállás, vendég, vendégéjszakák, pünkösd, belföldi turizmus, szálláshelyek,