Most érkezett a rendkívüli hír a Balatonról: a teljes nyári időszakra kihat az eredmény

Pénzcentrum2024. június 9. 10:01

A Velencei-tó majdnem másfél fokkal melegebb, mint a Balaton, amelynek vízállása az elmúlt esős hét után jelentősen megemelkedett, miközben mindkét tó hőmérséklete már kellemes fürdőzésre alkalmas - derül ki a HungaroMet és a Vízügy által közölt adatokból.

A Velencei-tó hőmérséklete jelentősen meghaladja a Balatonét, az előbbi 23,8 fokos, míg az utóbbi 22,5 fokos. A Balaton vízszintje kiemelkedően magas, jelenleg 124 centimétert ér el, ami a héten lehullott esőzéseknek köszönhető. Ezzel szemben a Velencei-tónál Agárdnál mért 143 centiméteres vízállás is figyelemre méltó, habár az ideális szint 170 centiméter lenne.

Mindkét tó hőmérséklete már elegendő a fürdéshez; a Velencei-tó kellemesnek tekinthető majdnem 24 fokkal, míg a Balaton is megközelíti a 23 fokot. Nyári időszakban a Balaton hőmérséklete elérheti a 28-30 fokot is, ami napi egy centiméteres apadást eredményezhet. Ez indokolja a magasabb vízszint fenntartását és az óvatos vízleeresztést a Sió-csatornán keresztül egészen tavaszig.

Címkék:
Balaton, vízminőség, velencei tó, vízügy, vízállás, velencei-tó,