Rendkívüli hírt közölt a Vízügy az áradó Dunáról: kettős tetőzéssel rohan az ár Budapest felé

Pénzcentrum2024. június 8. 14:16

Magyarország folyóin 826 kilométeren folyik az árvízvédekezés, a Duna Budapestnél éri el tetőpontját, miközben a német és osztrák részekből érkező előrejelzések szerint a lassú apadás várható, amit a hétvégi csapadék sem befolyásol jelentősen - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Magyarországon jelenleg 826 kilométer hosszan folyik árvízvédekezés a folyókon. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton délben közölte, hogy a Duna Budapestnél az alsó rakpart szintjén vagy annál kissé magasabban tetőzik ezekben az órákban.

A közlemény szerint a Duna német és osztrák részein pénteken nem esett jelentős mennyiségű eső. A legújabb előrejelzések szerint vasárnaptól várható csapadékosabb idő, de ez nem befolyásolja jelentősen a jelenlegi árhullám levonulását. A német, osztrák és szlovák mérések alapján a Dunán nagyon lassú apadást jeleznek.

A nagybajcsi kettős tetőzés után a Duna a felső, szigetközi szakaszon vártnál lassabban kezdett apadni. Budapesten szombaton várható a tetőzés, míg az ország többi részén első fokú árvízvédelmi készültséghez közeli vízállásokra lehet számítani. A főváros feletti területeken lassú apadás miatt hosszan tartó első fokú vízállások maradhatnak.

Gönyű térségében zajlik az árvízi védekezés, amelyet 317 dunai és tiszai vízügyes szakember végez együttműködve, nap 24 órájában. Az árhullám hosszan tartó volta miatt kiemelt figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken előforduló esetleges problémákra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OVF hangsúlyozza, hogy az árvízi apadás során is fontos a képzett vízügyesek jelenléte, mivel egy ilyen hosszan tartó tetőzés során a gátak átnedvesedhetnek. A vízügyi szakemberek továbbra is elkötelezetten dolgoznak az érintett területeken - így a Rába, Mura, Dráva és Tarna folyók mentén - az árvízi védekező munkálatokon.

Címkék:
Budapest, duna, árvíz, vízügy, országos vízügyi főigazgatóság, tetőzés, villámárvíz, árvízvédelem,