Rengeteg magyar ingatlanját moshatja el a dunai árvíz: tartós lesz az áradás, erre kell készülni

Pénzcentrum2024. június 5. 09:27

Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 csatornán kedd este.

Siklós Gabriella elmondta: különösen bizonytalan volt az előrejelzés, minden modell mást mutatott, a hétfői és keddi csapadékra már egyáltalán nem számítottak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy várták - tette hozzá. 

Azonban "már a mederben van minden", biztosra vehető, hogy Nagybajcsnál meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintű vízállást, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel - tudatta a szakember. Jelezte: a fővárosnál 621 cm jelenti az elsőfokú készültségi szintű vízállást, és 645 centiméternél önt ki a Duna a rakpartra.

A védekezési munkák támogatására kedden előbb Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is elindultak mintegy hatvanan - közölte Siklós Gabriella. Hangsúlyozta, a vízügyeseknek nagy kihívást jelent a mostani helyzet, egyszerre több helyen van szükség a munkájukra, hiszen árad a Mura és a Tarna is.

Árvízkészültség Magyarországon

Ahogy arról a Pénzcentrumon beszámoltunk a Duna állása miatt Karácsony Gergely is árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. És ha ez nem lenne elég, a tegnapi napon már a budapesti alsó rakpartot is elérte az ár. Ennek pedig már most következményei vannak, hiszen ahogy arról beszámoltunk, a Kopaszi-gát közvetlen szomszédságában található Flava Beach strand nyitási időpontja még egyáltalán nem végleges a magas vízállás miatt.

(Címlapkép - Szilágyi Anna, MTI/MTVA)

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címkék:
utazás, duna, árvíz, rakpart, árvízvédelem,