Fajsúlyos dolog derült ki az adriai strandok vízminőségéről: erről minden magyar utazónak tudnia kell

Pénzcentrum2024. május 30. 19:15

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése alapján Horvátország büszkélkedhet Európa legjobb tengerparti fürdővizeivel. A vizsgált helyek 99,1%-a kiváló minősítést kapott, ezzel kiemelkedik az uniós tagállamok és néhány szomszédos ország közül - tudósított a CroatiaWeek. .

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett friss jelentés szerint Horvátország büszkélkedhet Európa legjobb tengerparti fürdővizeivel. A dokumentum, amely az előző év adatait is magában foglalja, Horvátországot emeli ki mint a kontinens éllovasát ebben a kategóriában.

A vizsgált országok között Görögország, Horvátország, Ciprus és Ausztria rendelkezik a legmagasabb arányban kiváló minősítésű fürdővizekkel. Az értékelés 27 uniós tagállamra, továbbá Albániára és Svájcra is kiterjedt.

A fürdővizek osztályozása mikrobiológiai szempontok alapján történik. A besorolás négy kategóriát különböztet meg: rossz, elégséges, jó és kiváló. Megfigyelhető, hogy általánosságban a tengerparti fürdőhelyek jobb minőségűek, mint a belső vizek.

Horvátország esetében 2023-ban 936 fürdőhely került vizsgálat alá. Ezek közül 905 (96,7%) bizonyult kiválónak, 22 jó minőségűnek és 5 elégségesnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rossz minősítést nem kapott egyetlen hely sem. Különös figyelmet érdemelnek a tengerparti fürdőhelyek eredményei: az 894 vizsgált vízből 886 (99,1%) kapott kiváló minősítést. A belső vizeket tekintve kevésbé rózsás a kép: a 42 vizsgált hely közül csak 19 (45,2%) érte el a kiváló minősítést; további 18 jó és 3 elégséges besorolást kapott.

Címkék:
utazás, turizmus, strand, horvátország, tengerpart, adria, vízminőség, tenger, adriai tenger,