Borzasztó ritka égi jelenség érkezik a napokban: Magyarországról is látható lehet, érdemes résen lenni

Pénzcentrum2024. május 19. 10:26

Valószínű, hogy újra gyönyörködhet a világ a sarki fényben, ugyanis újabb napkitörések várhatók. Nem tudni, Magyaroszágon újra látható lesz-e a jelenség, valószínűleg ez majd akkor válik el, amikor közelebb kerülünk az eseményhez.

Újra sarki fényben gyönyörkedhet a világ szinte biztosan, újabb napkitörések várhatók - írja a Portfolio a BBC cikke nyomán. Az a hatalmas napfolthalmaz, amely energiát és gázt lövellt a Föld felé, körülbelül két hét múlva visszafordul felénk.

A tudósok szerint az új napkitörés valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat generáljon, amelyek a Föld mágneses mezejére csapódhatnak, és újra északi fényt hozhatnak létre. Az nem derül ki, hogy Magyaroszágon újra látható lesz-e a jelenség, valószínűleg ez majd akkor válik el, amikor közelebb kerülünk az eseményhez.

Múlt szombat óta a Nap továbbra is fokozott sugárzást bocsát ki - kedden egy hatalmas napkitörés világszerte megzavarta a nagyfrekvenciás rádiótávközlést. A Nap közeledik az úgynevezett "napmaximumhoz" - a 11 éves ciklus azon pontjához, amikor a Nap aktivitása a legerősebb. Ez akkor történik, amikor a Nap mágneses pólusai megfordulnak - ez a folyamat napfoltokat hoz létre.

A múlt hétvégi geomágneses vihar 30 év alatt egyszer fordult elő, és 2003 óta a legnagyobb volt

- mondta Sean Elvidge, a Birminghami Egyetem űrkutatási környezetkutató professzora.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A SpaceX tulajdonosa, Elon Musk az X-en azt mondta, hogy a vihar "nagy nyomás alá helyezte" az internetet biztosító Starlink műholdjait. Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője szerint a Starlinkeknél feszültségcsúcsok jelentkeztek. A műholdak, amelyekre a GPS eszközök támaszkodnak, szintén jelzavarral küszködtek a Föld felé pulzáló extra sugárzás miatt.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, internet, napenergia, nap, világ, föld, elon musk, égi jelenségek,