Szorul a hurok a Boeing körül: komoly árat fizethetnek ezekért a repülőgép-katasztrófákért

Pénzcentrum2024. május 15. 11:44

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium fontolgatja a Boeing vállalat büntetőjogi felelősségre vonását a 737 Max repülőgépek két halálos balesetével összefüggésben, mivel a cég megszeghetett egy korábbi megállapodást, amely mentesítette volna a vádak alól - írta a BBC.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) fontolgatja, hogy büntetőjogi vádat emeljen a Boeing vállalat ellen, kapcsolatban a 737 Max repülőgéptípus két halálos kimenetelű balesetével. A vádak szerint a vállalat nem tartotta be azokat a feltételeket, amelyek egy 2021-es megállapodásban szerepeltek, és amelyek mentesítették volna a céget a balesetekkel összefüggésben felmerülő büntetőjogi felelősség alól. A Boeing azonban visszautasítja, hogy megsértette volna ezt az egyezséget.

A tragédiák - melyek során összesen 346 ember vesztette életét - Indonéziában 2018-ban és Etiópiában 2019-ben történtek. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a Boeing elmulasztotta egy olyan megfelelőségi és etikai program kidolgozását és végrehajtását, amely megelőzte volna és felderítette volna az amerikai csalási törvények megsértését.

A Boeing állítása szerint betartotta a megállapodás feltételeit és kész válaszolni az Igazságügyi Minisztériumnak. Az eredeti egyezség értelmében a cég 2,5 milliárd dollár összegű kompenzációt fizetett, cserébe pedig az ügyészek beleegyeztek, hogy három év elteltével kérik a bíróságtól a büntetőjogi vádak ejtését.

A DOJ azt közölte, hogy június 13-ig ad időt a Boeingnek arra, hogy reagáljon a felhozott vádakra. Ezek után döntenek majd arról, hogyan tovább. Az áldozatok családjai régóta követelik büntetőjogi intézkedéseket a vállalattal szemben. Paul G. Cassell ügyvéd szerint ez egy pozitív első lépés, de további lépésekre van szükség.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Boeing repülőgépeinek biztonságát illetően továbbra is intenzív vizsgálat folyik. Egy januárban történt esemény során egy új 737 Max repülőgépről röviddel a felszállás után leszakadt egy nem használt ajtó, ami jelentős károkat okozott a gép szerkezetében.

Címkék:
vállalkozás, cég, vállalat, minisztérium, vállalatok, vállalkozások, boeing, amerikai,