Horrortámadás a tengeren: 15 méteres hajót küldtek a mélybe ezek a gigászi vadállatok

Pénzcentrum2024. május 15. 13:46

Egy ismeretlen számú egyedből álló orkacsapat elsüllyesztett egy vitorlás jachtot a Gibraltári-szoros marokkói vizein, ami az utóbbi négy évben megfigyelt támadási tendencia legújabb eseménye - írja a CNN a spanyol tengeri mentőszolgálat jelentése alapján.

Egy vitorlás jacht elsüllyedéséről számolt be a spanyol tengeri mentőszolgálat, amelyet ismeretlen számú orka támadott meg a Gibraltári-szoros marokkói vizein. A vasárnap reggel 9 órakor történt incidens az elmúlt négy év során megfigyelt tendencia legújabb eseménye.

Az Alboran Cognac nevű, 15 méter hosszúságú hajó két utasa arról számolt be, hogy váratlan ütéseket éreztek a hajótesten és a kormánylapáton, miután találkoztak az orkákkal. A támadás következtében víz kezdett beszivárogni a járműbe, ami miatt sürgősen riasztották a mentőszolgálatot. Egy közeli olajszállító tartályhajó mentette ki és vitte őket Gibraltárra.

A jacht végül elsüllyedt. Ez az esemény rávilágít az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorosban, valamint Portugália és Spanyolország északnyugati atlanti-óceáni partjainál ismétlődő orkakalandozásokra. A jelentések szerint egy körülbelül 15 egyedből álló orka alpopuláció állhat a támadások mögött, amelyet "Gladis" néven azonosítottak. A GTOA kutatócsoport, amely az ibériai orka alfaj populációit követi nyomon, közel 700 interakciót jegyzett fel 2020 májusa óta. Ekkor jelentették először az orkák általi hajótámadásokat ebben a régióban.

A kutatók még nem tudják pontosan meghatározni ezeknek a viselkedésformáknak az okát. A vezető elméletek között szerepel, hogy ezek a támadások az emlősök játékos kíváncsiságának vagy egy társadalmi hóbortnak tekinthetők. Egy másik teória szerint az orkák szándékosan célozzák meg ezeket a járműveket, mivel versenytársként tekintenek rájuk saját kedvenc zsákmányukkal - a helyi kékúszójú tonhallal - szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az orkák, bár gyilkos bálna néven is ismertek, valójában a delfinfélék családján belül helyezkednek el. Méretük akár nyolc méteresre is növekedhet és felnőtt korukban akár hat tonnát is nyomhatnak. Ezek a veszélyeztetett állatok rendkívüli szociális viselkedést mutatnak és csúcsragadozónak számítanak az óceánokban.

Címkék:
vitorlázás, mentőszolgálat, spanyolország, vitorláshajó, gyilkos, spanyol,