Dagad a mérgezési botrány a legnépszerűbb szállodákban: rengeteg magyar veszélyben, erre kell figyelni

Pénzcentrum2024. május 14. 16:47

A szállodai reggelik során a legnagyobb kihívást az étellel terjedő betegségek elkerülése jelenti, melyeket az ételek nem megfelelő hőmérsékleten való tárolása és a higiénia hiánya okozhat, ezért fontos tudni, mely ételeket érdemes kerülni - szedte össze a HuffPost.

A szállodai tartózkodás során a vendégek gyakran élvezik az ingyenes kontinentális vagy svédasztalos reggelit. Azonban ezek az étkezési lehetőségek rejtett veszélyeket is hordozhatnak, mint például az étellel terjedő betegségeket. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Safe Plates programjának felvilágosító igazgatója szerint két fő tényező növelheti az élelmiszer eredetű megbetegedés kockázatát: az élelmiszerek hőmérséklet-szabályozása és a más vendégek általi potenciális beszennyezés.

Élelmiszertudósok és biztonsági szakértők szerint bizonyos ételeket kerülni kell a szállodai reggelinél. A meleg ételeket, mint például hús- vagy tojástermékeket, amelyeket nem tartanak megfelelően melegen, el kell kerülni. Ezeknek az ételeknek melegen kell maradniuk ahhoz, hogy elkerüljük a baktériumok szaporodását. A hideg ételeket, mint például tejtermékeket és friss gyümölcsleveket, amelyeket nem tartanak hidegen, szintén kerülni kell.

Dr. Bryan Quoc Le hangsúlyozza, hogy sokféle mikroorganizmus okozhat ételmérgezést, köztük az E. coli, a szalmonella vagy a listeria bizonyos fajtái. Az elővigyázatosság fontos lehet olyan termékek esetében is, mint a saláták vagy előre felvágott gyümölcsök és zöldségek, mivel ezek könnyen felvehetnek szennyeződéseket és baktériumokat.

A nehezen tisztítható gyümölcsök és zöldségek mellett kerülni kell a közös tálból származó ételeket is, ha nincs rajtuk tálalóeszköz. Az ilyen típusú tárolás különösen nagy kockázatot jelenthet a norovírus terjedése szempontjából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legbiztonságosabb fogyasztandó termékek között említik a csomagolt élelmiszereket - mint például muffinok vagy egyedi joghurtok -, valamint az egészben maradt gyümölcsöket és rendelésre készült omletteket. Ezeknél kevésbé valószínű a keresztszennyeződés vagy baktériumok jelenléte.

Végül fontos megemlíteni azt is, hogy mindenki figyeljen oda arra, hogy evés előtt mindig mossanak kezet és használjanak kézfertőtlenítőt annak érdekében, hogy minimalizálják az étellel terjedő betegség kockázatát. Az immunhiányos állapotban lévő embereknek - mint például időseknek vagy terhes nőknek - különös figyelmet kell fordítaniuk arra, mit választanak enni egy kontinentális vagy svédasztalos reggelinél.

Címkék:
egészség, szálloda, vírus, reggeli, ételek, betegségek, terjedés, szállodák, szállodaipar, egészség megőrzése, fertőző betegségek,