Ezek a legjobb halsütödék a Balatonnál 2022-ben: itt a térképes lista!

Pénzcentrum2022. augusztus 21. 15:06

Lassan ugyan vége a hagyományos balatoni szezonnak - már ami a standolást illeti. A tó környékén azonban még rengeteg mindent lehet csinálni ezen kívül nyár végén és ősz elején: pélául végigkóstolni a legjobb éttermek, büfék, halsütők kínálatát. Már csak azért is, mert hal nem csak rendkívül finom, tökéletes strandkaja, de hihetetlenül egészséges húsfajta, melyből év közben sokkal kevesebbet fogyasztunk a szükséges mennyiségnél.

Sokan időzítik augusztus utolsó heteire a nyaralásaikat, augusztus 20. után valamivel olcsóbban lehet már szállást foglalni a Balaton partján is. Habár az időjárás ezekben a napokban már nem feltétlenül teszi lehetővé a napozást vagy a fürdést (jelen állás szerint jövő szerdáig lesz esős-borús idő), azért a magyar tenger partján sok mindent lehet még csinálni a strandoláson kívül is.

Fel lehet keresni például különösen jó éttermeket, fagyizókat, cukrászdákat, de kiváló kézműves söröket is kóstolhatunk a tó körül. Ezekről részletesen is beszámolunk a nyár folyamán.

Most a legjobb balatoni halsütőket vettük górcső alá: aki ugrik a halakra, az feltétlenül keresse fel ezek közül valamelyiket:

  1. Aszófői Halsütő
  2. Sanyika Halsütő- Balatonlelle
  3. Oszi Bácsi Keszeg Sütödéje – Szigliget
  4. Nádfedeles Nosztalgia Halsütő – Balatonlelle
  5. Halas Karcsi büféje – Zamárdi
  6. Hóbár Halbár – Gyenesdiás
  7. Kánya Zoli halsütője és halfüstölője – Balatonszepezd
  8. Fogas Bisztro – Alsóörs
  9. András Büfé – Balatonszemes
  10. Jóbarátok Halsütöde Balatonalmádi

Nagy baj, hogy sok magyar család halat csak karácsonykor eszik

A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és nagy mennyiségben található benne foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A hal forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető. A halolaj gátolja a vérrögképződést, mérsékli a vérzsírszintet, szabályozza a vérnyomást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az évenkénti kb. 6,5 kg/fő hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyi ünnepkörre esik, ez egyes nagy haltermelők éves forgalmának 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik.  Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) is mindent megtesz, hogy tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly közel 12 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a tógazdasági haltermelők. A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből közel 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül eladásra. A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak.

Címkék:
utazás, Balaton, turizmus, hal, magyar, halfogyasztás, magyar tenger, belföldi turizmus, ponty, halászat, augusztus,