HelloVidék • 2022. június 27. 08:14
Hogy melyik cukrászdákat viselték meg jobban, melyikeket kevésbé a több mint két éve tartó gazdasági nehézségek, teljesen változó, üzletenként, vevőkörönként teljesen különböző lehet - mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a HelloVidéknek. Talán a vidéki cukrászdák valamivel jobb helyzetben vannak jelenleg, mivel a fővárosi üzleteknél a külföldi turizmus visszaesése jelentős csökkenést okozott.
"Jelenleg a fagylalt áránál érezhető egy kicsit erősebb emelés, idén átlagosan 15-20%-kal emelkedett a fagylalt ára. A sütemények árát is folyamatosan emelniük kell a kollégáknak, mert az alapanyag- és energiai árak emelkedését másképp nem tudják kigazdálkodni. A sütemények ára még így is jóval alacsonyabb, mint az európai átlag (4-5 Euro), jelenleg általában a felét tudják itthon elkérni egy süteményért a kollégák, miközben a költségeik szinte azonosak a nyugati cukrászatokéval" - mondta el Erdélyi Balázs.
Idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag ellátásban - hol a vajból, hol a cukorból volt időszakosan hiány - , de a nagykerek még mindig bizakodóan látják a következő hónapokat. Persze ez sajnos az egyik pillanatról a másikra megváltozhat, hiszen idén sincs könnyű évünk. Mindenki megpróbál most felhalmozni készleteket, viszont ezek a megnövekvő vevői igények szintén nehézséget okozhatnak az ellátásban
- számolt be a lapnak a szakember. A teljes interjú a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével a HelloVidék oldalán olvasható.