Katasztrófa lehet az idei nyár is: ennyit az utazásokról

Pénzcentrum2021. május 17. 19:02

Ugyan nem váltunk remetévé az elmúlt bő egy esztendő során, azonban nyáron még leginkább otthonunkban látjuk magunkat a jövés-menés helyett. Ezúttal is maximum a Balaton lesz a Riviéra: óvatosak és szkeptikusak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy visszakapjuk-e régi életünket. Összességében inkább stresszel tölti el a magyarokat a nyitás és az idei nyár gondolata - derült ki egy friss felmérésből.

Mit hoz a nyitás? Olyan lesz a nyár, mint a tavalyi, azaz még korlátozásokkal teli, vagy esetleg már egészen szabad, mint 2019-ben, amikor még azt sem tudtuk, mi fán terem a koronavírus? Merjünk-e nyaralni? Ha igen, meddig merészkedjünk? Elküldjük-e a gyereket táborba? A szabadság mámorító szele hasonló stresszt okozhat az emberekben, mint az ún. „kapunyitási” pánik, azaz a mai huszonévesek által a felnőttlét kapujában átélt lelki krízis. Legújabb kérdőívében arra volt kíváncsi az Allianz Hungária, hogy hogyan érezzük magunkat most mi, magyarok.

Nem váltunk remetévé, de sokat változtunk

A felmérésben résztvevők döntő többsége, 70,2 százaléka szerint az alapvető óvintézkedéseket betartva még lehet csodás, élményekkel teli nyarunk, és ezért kompromisszumokra is hajlandó, inkább hordja a maszkot, csak lehessen jönni-menni, kirándulni. A kitöltők csupán 7,5 százaléka vallotta magát optimistának, s érzi azt, hogy most már visszakapjuk a régi életünket. Ennél jóval többen (22,3 százalék) bizonyultak borúlátónak, és vélik úgy, hogy talán majd a következő nyár lehet olyan, mint a koronavírus előtt.

A legtöbben óvatosnak vallják magukat a szabadidős tevékenységek tekintetében: 70,8 százalékuk jobban meggondolja, mit csináljon, kikkel találkozzon, merre és mivel menjen. Noha csak a válaszadók 12,6 százaléka választja a remete életmódot, azaz keres inkább otthoni elfoglaltságot magának, arra a kérdésre, hogy milyennek látnak egy átlagos nyári hétvégét, a válaszadók közel fele azt válaszolta, hogy leginkább otthonában tölti majd az ideje nagy részét, csak akkor mozdul ki, ha nagyon muszáj. A résztvevők 14,9 százaléka családi és baráti programokkal tervez a hétvégékre, 39,2 százaléka szerint pedig a strandon talán nem kell maszkot viselni, de idén nyáron még mindenki nagyon óvatos lesz.

Nyaralás 2021: marad a magyar tenger

Az Allianz Hungária tavaly nyári, utazással kapcsolatos felméréséhez hasonlóan, idén is arra voksoltak a legtöbben, hogy maximum a Balatonban csobbannak vagy valamilyen tematikus országjáró túrát szerveznek: a válaszadók 69,7 százaléka tervez idén belföldi üdülést. A kitöltők válaszadási hajlandóságából azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a külföldi utazást tervezők is sokkal óvatosabbak: 40,5 százalékuk szerint hasznos átböngészni az utasbiztosítási lehetőségeket, hogy mik vonatkoznak például az olyan esetekre, ha utazás során lesz valaki koronavírusos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérésből az is kiderül, hogy legtöbben autóval indulnának útra (66,9 százalék) és az Airbnb szállásokat, apartmanokat, panziókat vélik a legbiztonságosabbnak (63,6 százalék). A résztvevők jelentős többsége, közel 70 százaléka a gyermekek táboroztatása kapcsán is óvatosságra int és egyetértenek azzal a gondolattal, miszerint ezt még alaposan át kell gondolniuk a szülőknek.

(Kapu)nyitási pánik karantén után

Az elhúzódó pandémia alaposan felforgatta a mindennapjainkat. A bezártság, az online térbe költözött élet, a járvány mentális, érzelmi, pszichés hatásai befolyásolták és továbbra is hatással vannak emberi kapcsolatainkra, fizikai állapotunkra, és meghatározhatják mindennapi együttműködési, illetve teljesítőképességünket is. Mindezt a felmérés eredménye is alátámasztja, ugyanis a résztvevők 61,8 százalékát inkább stresszel tölti el a nyár gondolata, nem érzi magát felkészültnek a nyitásra lelkileg.

Címkék:
utazás, nyár,