Nem is gondolnád, mennyire olcsó város Budapest

Pénzcentrum/Portfolio2016. március 28. 16:05

Varsó, Vilnius és Budapest a három legolcsóbb úti cél Európában - derül ki a Daily Mail elemzéséből. A vásárlói kosárba került 12 féle termék és szolgáltatás között szerepelnek az étkezés, szállás, látnivalók és a városi közlekedés költségei is. A top tizes listára a 8 kelet-európai város mellé még Lisszabon és Athén fért fel.

Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy Varsó megelőzte Vilniust, köszönhetően a Vilniusban bekövetkezett 15%-os áremelkedésnek. A második legnépesebb lengyel város Krakkó is javított pozícióján, ami a turisztikai költségek 8,5%-os mérséklődésével magyarázható. A tömegközlekedés tekintetében a két lengyel várost Moszkva előzi meg, ahol egy kétnapos korlátlan tömegközlekedési bérletet már 1700 forintért megvásárolhatunk, szemben Lisszabonnal, ahol ugyanezért közel 4000 forintot kellene fizetnünk.

A kulturális programok áraiban messze a lett főváros áll az élen, ahol a főbb múzeumok ingyenesek, de a fizetősek sem kerülnek többe 800-900 Ft-nál. Míg a városnéző buszokra legjobban Dubrovnikban éri meg felszállni, ahol 2500 forint egy kör, addig a legköltségesebb Budapesten, ahol 6500 forint körül van az átlag. Az élelmiszerárak tekintetében megelőzve Budapestet és Varsót Prága áll az élen. Aki viszont csak borokat szeretne kóstolni, annak egyértelműen a magyar fővárosban a helye, mivel itt egy pohár bor fele annyiba sem kerül, mint a listán szereplő többi városban.

Loading...

Mindez azt jelenti, hogy a legolcsóbb Varsóban 45 200 Ft-ból jön ki egy hétvégi, két éjszakás szállást magában foglaló utazás. Ugyanez Budapesten 49 200 Ft lenne, míg a tizedik helyezett Athénban már 59 600 Ft-ot kellene kifizetni érte. A népszerű Barcelonában és Velencében ugyanezért sokkal mélyebben a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Előbbiben 112 000, utóbbiban 113 000 forintba kerülne egy ilyen hétvége eltöltése. A lista érdekességén túl meg kell azonban jegyezni, hogy az utazók igényszintjei és céljai meglehetősen eltérőek egymástól, így szinte biztos, hogy az említett városokban ennél olcsóbban is meg lehet fordulni, míg az ötcsillagos szállodákhoz ragaszkodva ennek többszöröse is elkölthető.

Címkék:
utazás, Budapest,