A pestieket nem igazán érdeklik a fesztiválok

Pénzcentrum2010. május 9. 16:02

Egy friss felmérés szerint idén is sikerre vannak ítélve a fesztiválok. A magyar közönség kimondottan kedveli a kulturális-és gasztronómiai eseményeket, ugyanakkor meglepő, hogy a budapestiek nyilatkoztak a legnagyobb arányban úgy, hogy semmilyen fesztiválon nem vesznek részt.

Idén a fesztiváloké a főszerep, hiszen 2010 hivatalosan is a Fesztiválok Éve. Ennek alkalmából a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatása azt vizsgálta, hogy melyek a legnépszerűbb fesztiváltípusok, és a különböző rendezvények milyen közönséget vonzanak. A felmérés eredményei szerint a 18-64 évesek 74 százaléka tervezi, hogy idén kilátogat legalább egy hasonló eseményre. Nagy közönségre lehet számítani a pálinka-, a bor- vagy éppen a kolbászfesztiválokon, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan a gasztronómiai programok vonzzák a legtöbb embert: a megkérdezettek közel 40 százaléka tervezi, hogy kilátogat ilyen rendezvényre.

 


"Ezeknek az eseményeknek a vonzereje egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a vendégek megkóstolhatják - sokszor akár díjmentesen - az itthoni, valamint a nemzetközi konyha étel- és italkülönlegességeit" - tette hozzá az eredményekhez Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág igazgatója. A legkevesebben a művészeti fesztiválokat tervezik felkeresni, a villámkutatás tanulsága szerint 2009-ben is ezeknek a rendezvényeknek volt a legkisebb közönsége.

Nem fesztiváloznak a budapestiek?

A fesztivállátogatók többféle rendezvényre is nyitottak, ezt igazolja, hogy 2009-ben a megkérdezettek egyharmada több típusú fesztiválra is ellátogatott, idén pedig a megkérdezettek 44 százaléka tervezi, hogy többféle eseményt is megnéz. Bár a sokszínű programok közt mindenki megtalálhatja a kedvére valót, úgy tűnik, a leglelkesebb fesztivállátogatók a 18-24 évesek. 2009-ben 45 százalékuk ment el egynél több rendezvénytípusra, és idén is 51 százalékuk tervezi azt, hogy többféle eseményre is kilátogat.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A különböző rendezvények más-más közönséget vonzanak. A könnyűzenei fesztiválok és utcai felvonulások inkább a fiatalok körében népszerűek, míg a művészeti események közönsége jellemzően az idősebbek és felsőfokú végzettségűek köréből kerül ki. Az utcai felvonulásokat a fiatalok mellett jellemzően az alacsonyabb végzettségűek és a kisvárosban, falvakban élők várják. Érdekes eredmény, hogy a budapestiek nyilatkoztak a legnagyobb arányban úgy, hogy semmilyen fesztiválon nem vesznek részt. 2009-ben 41 százalékuk nem ment ki egy hasonló eseményre sem, és idén is 30 százalékuk tervezi a távolmaradást.

 

 

Címkék: