Ez az utolsó szög a mezőgazdaság koporsójába? Ha meglépik, rengeteg gazdaság kerülhet tönk szélére

Pénzcentrum2024. november 6. 13:45

Az élelmiszeripari startupok új generációja olyan technológiát fejleszt, amely a levegőből nyert szén-dioxidból állít elő fehérjét. Ezek a cégek azt ígérik, hogy fenntartható módon tudnak nagy mennyiségű, tápanyagokban gazdag élelmiszert előállítani, minimális környezeti terheléssel - tudósított az MIT Tech Review.

A technológia lényege, hogy speciális baktériumokat használnak, amelyek képesek közvetlenül a légkörből felvenni és hasznosítani a szén-dioxidot, nitrogént és más alapvető elemeket. A laboratóriumban ezek a mikrobák nagy erjesztőtartályokban szaporodnak, majd a keletkező biomasszát kiszárítják, így jön létre a fehérjében gazdag por.

Az egyik úttörő cég ezen a területen az Air Protein, amelynek alapítója, Lisa Dyson gyakran hivatkozik a NASA 1960-as évekbeli kutatásaira inspirációként.

A Föld valójában olyan, mint egy űrhajó. Korlátozott helyünk és korlátozott erőforrásaink vannak, és a Földön tényleg ki kell találnunk, hogyan hasznosíthatnánk jobban a szén-dioxidot.

Világszerte már mintegy 25 vállalat dolgozik hasonló technológián. Céljuk egy olyan élelmiszerforrás kifejlesztése, amelynek jóval alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, mint a hagyományos mezőgazdaságnak. A kihívások között szerepel a termelés felfuttatása, a költséghatékonyság elérése, valamint a fogyasztói elfogadtatás.

Az Air Protein 2023-ban nyitotta meg első üzemét Kaliforniában, és stratégiai megállapodást kötött az ADM mezőgazdasági óriáscéggel. Termékeik, köztük az "Air Chicken", lassan utat törnek maguknak a piacra.

A finn Solar Foods szintén ezen a területen tevékenykedik. 2024 áprilisában nyitották meg bemutatóüzemüket, ahol évente 160 tonna Solein nevű fehérjeport terveznek előállítani. A cég technológiai igazgatója, Juha-Pekka Pitkänen azt mondta: "Felszabadítjuk az élelmiszertermelést a mezőgazdaság korlátai alól".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A mikrobiális fehérje előállítása sokkal kevesebb földet és vizet igényel, mint a hagyományos mezőgazdaság. Az üzemek bárhol működhetnek, ahol olcsó megújuló energia áll rendelkezésre, akár sivatagos területeken is.

A technológia környezeti előnyei jelentősek lehetnek. Egy finn tanulmány szerint a mikrobiális fehérje előállítása 53-100%-kal kevesebb erőforrást igényel, mint az állati fehérjéé. Ez különösen fontos a növekvő globális fehérjekereslet és az éghajlatváltozás fényében.

Az új fehérjeforrások azonban még számos kihívással néznek szembe, beleértve a szabályozási kérdéseket és a fogyasztói elfogadást. A szakértők szerint az alternatív fehérjék piaca gyorsan fejlődik, és a mikrobiális fehérjék fontos szerepet játszhatnak a jövő élelmiszeriparában.

Címkék:
gazdaság, kutatás, mezőgazdaság, tudomány, élelmiszeripar, élelmiszerek,