Ezzel az egyszerű trükkel évekkel meghosszabbíthatod a telefonod élettartamát

Pénzcentrum2024. október 25. 19:07

A technológiai ipar egyre inkább szembesül a fenntarthatóság kihívásaival, különös tekintettel a szoftverek és hardverek környezeti hatásaira. Ez a tendencia nemcsak a gyártókat, hanem a felhasználókat is érinti, akik gyakran kénytelenek új készülékeket vásárolni a régebbiek támogatásának megszűnése miatt.

Waseem Mirza színész és műsorvezető esete jól példázza ezt a problémát. Bár 2016-ban vásárolt Samsung telefonja még kifogástalanul működött, a biztonsági frissítések hiánya miatt kénytelen volt lecserélni azt. "Szerintem a frissítések hiánya tényleg elég nagy hülyeség volt" - nyilatkozta Mirza, aki úgy érezte, mintha a gyártó kényszerítené a frissítésre - írta a BBC.

A telefonok cseréjének nemcsak pénzügyi, hanem környezeti költségei is vannak. A mobiltelefonok szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 80%-a a gyártásukból származik, amit beágyazott vagy megtestesült szén-dioxidnak neveznek. Ezért környezetvédelmi szempontból előnyös, ha a felhasználók minél hosszabb ideig tudják használni készülékeiket.

Erre kínál megoldást egy új operációs rendszer, amely az Android ingyenes változataként meghosszabbítja a frissítéseket már nem kapó készülékek élettartamát. Gaël Duval, az /e/OS alapítója és fejlesztője elmondta: "Olyan készülékek számára tesszük elérhetővé a frissítéseket, amelyeket a gyártóik már régóta nem támogatnak."

A nagy gyártók is reagálnak erre a trendre. A Samsung például az idei Galaxy S24 telefonok esetében hét évre hosszabbította meg a támogatást, ami megegyezik a Google Pixel készülékekre tett ígéretével. Az Apple az iPhone 16-ot legalább még öt évig támogatja.

A szoftverek környezeti hatása azonban nem csak a készülékek élettartamában mutatkozik meg. A Green Software Foundation által létrehozott Software Carbon Intensity (SCI) segít a szoftverek szén-dioxid-kibocsátásának mérésében. Asim Hussain, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint:

A zöld szoftvert olyan szoftverként írjuk le, amely energia- és hardverhatékony, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb fizikai erőforrást használja, így kevesebb a kibocsátása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a nagyvállalatok egyre komolyabban veszik a szoftverek fenntarthatóságát, a változás nem megy egyik napról a másikra. Peter Campbell, a Kainos zöld szoftverekért felelős igazgatója szerint:

A kultúra része nagyon nehéz: nem csak rávenni az embereket, hogy cselekedjenek, hanem hogy továbbra is prioritásként kezelnjék a problémát

Az információtechnológiai és kommunikációs (IKT) ágazat jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának 1,4%-áért felelős, de ez az arány 2040-re akár 14%-ra is nőhet. A szakértők szerint a legtöbb van itt az ideje, hogy a szoftveripar komolyan vegye a fenntarthatóság kérdését, mivel ez az egyik olyan terület, ahol viszonylag könnyen lehet változásokat elérni.

Címkék:
tech, mobil, környezetvédelem, fenntarthatóság, ipar, környezetszennyezés, környezet, friss, környezettudatos,