Kiszivárgott a brüsszeli mesterterv: élesítik a mesterséges intelligenciát, ez vár a magyarokra

Jeki Gabriella2024. október 23. 10:33

A mesterséges intelligencia etikus és fenntartható használatát biztosítanák, miközben különös figyelmet fordítanának ebben az induló vállalkozások és a kis- és középvállalkozások szerepére. A Régiók Európai Bizottsága (CoR) októberi plenáris ülésén egy olyan véleményt fogadtak el a döntéshozók Brüsszelben, amely hangsúlyozza az Európai Unió közelmúltbeli mesterséges intelligencia- törvényének jelentőségét. Ahogy fogalmaztak: a helyi és regionális hatóságok mozgósítása kulcsfontosságú az új alkalmazások iránti közbizalom kiépítésében.

Az Európai Bizottság még januárban indított el egy intézkedéscsomagot az európai induló vállalkozások és kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására az uniós értékeket és szabályokat tiszteletben tartó, megbízható mesterséges intelligencia kifejlesztésében. Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló törvénye a világ első átfogó törvénye a mesterséges intelligenciáról, amely támogatja a megbízható mesterséges intelligencia fejlesztését, telepítését és elterjedését az unióban.

A mesterséges intelligencia hihetetlenül gyorsan fejlődik, és képes megváltoztatni az életünket az egészségügy, az oktatás és sok más területen, ám potenciális kockázatokat és egzisztenciális veszélyeket is hordoz magában. A mesterséges intelligencia iparágakat alakíthat, miközben ösztönzi az innovációt és megváltoztatja a jövőről való gondolkodásunkat. Amikor törvényeket alkotunk, akkor a korlátozására tett kísérletek helyett át kell helyeznünk a hangsúlyt arra, hogy megtanuljuk, hogyan profitálhatunk belőle. Az Európai Uniónak egyedülálló lehetősége van arra, hogy csökkentse a mesterséges intelligencia fejlesztésének költségeit azáltal, hogy a nagy teljesítményű számítógépek egyedülálló hálózatát teszi elérhetővé, minél szélesebb körben. Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia az egész emberiséget szolgálja, ne csak a kiváltságos keveseket

– mondta Emil Boc, Kolozsvár önkormányzatának polgármestere, a véleménytervezet előadója a Régiók és Városok Európai Hetén Brüsszelben, ami az uniós kohéziós politikának szentelt legnagyobb rendezvénysorozat, és ahol számos érdekelt fél vesz részt (politikusok, üzletemberek, civilek és a tudományos élet képviselői), hogy megbeszéljék, melyek az európai régiók és városok előtt álló közös kihívások, és áttekintsék az eddig elért eredményeket.

A kohéziós politika célja a tagállamok és régióik átfogó harmonikus fejlődésének előmozdítása és támogatása. Emil Boc ennek összefüggésében hangsúlyozta: „a mesterséges intelligencia nem csupán gépek építéséről, hanem az emberiség fejlesztéséről és az életek jobbá tételéről szól”. Szerinte a jövő attól függ, hogyan közelítjük meg mindezt.

Nélkülözhetetlen a bürokrácia csökkentése

A Régiók Európai Bizottságának tagjai hangsúlyozták: az innováció széles körű fellendítéséhez elengedhetetlen, hogy megkönnyítsék a szuperszámítógépes infrastruktúrához való hozzáférést az európai induló, start-up vállalkozások és kis- és középvállalkozások számára. Ráadásul annak érdekében, hogy globális szinten is képesek legyenek versenyezni a mesterséges intelligencia fejlesztésében, nélkülözhetetlen a bürokrácia csökkentése, az átláthatóság növelése és a rugalmasabb hozzáférés biztosítása a folyamatosan változó technológiai környezetben.

A mesterséges intelligencia szektorban az induló vállalkozások finanszírozásának gyorsnak kell lennie, ösztönözve a kezdeti befektetéseket, de az indulás után is támogatást kell nyújtania, a siker részeként elfogadva a kudarc kockázatát. Az olyan programok, mint a Regionális Innovációs Völgyek (Regional Innovation Valleys) vagy a Digitális Innovációs Központok (Digital Innovation Hubs) adaptálása és kiterjesztése megerősítheti az európai vállalatokat olyannyira, hogy versenyképesek legyenek a globális piacon

– szorgalmazták a plenáris ülésen a helyi és regionális vezetők, akik azzal érveltek, hogy a helyi hatóságok kulcsfontosságúak az innovatív és megbízható, helyi alapú mesterséges intelligencia-ökoszisztéma kialakításában az Európai Unióban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Olyan interregionális mesterséges intelligencia-projektek kidolgozását javasolták, amelyek az uniós finanszírozási mechanizmusok (például az Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatásával kapcsolják össze a határokon átnyúló erőforrásokat. A szakemberek az egyetemekkel együttműködve sürgették a regionális tehetségközpontok létrehozását, a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek megtartása és vonzása érdekében.

Jönnek a szuperszámítógépek

Az Európai Bizottság év elején indította el a mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációs csomagját. A kezdeményezés célja, hogy európai szuperszámítógépeket tegyen elérhetővé a mesterséges intelligenciával foglalkozó, innovatív európai induló vállalkozások számára. A csomag lehetővé teszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos gyárak létrehozását is, amelyek a várakozások szerint az uniós szuperszámítógépekkel foglalkozó közös vállalkozás tevékenységeinek új pilléreként szolgálhatnak majd.

Ez a következőket foglalja magában:

  • mesterséges intelligencián alapuló szuperszámítógépek beszerzése, korszerűsítése és üzemeltetése a nagy, általános célú MI-modellek gyors gépi betanításának lehetővé tétele érdekében;
  • a mesterséges intelligencián alapuló szuperszámítógépekhez való hozzáférés megkönnyítése, elősegítve az MI használatának kiterjesztését számos köz- és magánfelhasználóra, köztük az induló innovatív vállalkozásokra és a kkv-kra;
  • egyablakos ügyintézés biztosítása az induló vállalkozások és az innovátorok számára, támogatva a mesterséges intelligenciával foglalkozó induló vállalkozások és kutatás ökoszisztémáját olyan területeken, mint az algoritmikus fejlesztés, a nagyszabású MI-modellek tesztelése és validálása, a szuperszámítógép-barát programozási létesítmények és egyéb mesterséges intelligenciát támogató szolgáltatások;
  • különböző újonnan megjelenő mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésének lehetővé tétele általános célú MI-modellek alapján.

Ezzel összefüggésben jelent meg a közelmúltban az úgynevezett „GenAI4EU” kezdeményezés, amelynek célja az újszerű felhasználási esetek és újonnan megjelenő alkalmazások fejlesztésének támogatása Európa tizennégy ipari ökoszisztémájában, valamint a közszférában. Az alkalmazási területek közé tartozik a robotika, az egészségügy, a biotechnológia, a gyártás, a mobilitás, az éghajlat és a virtuális világok.

Elkezdődik a közös európai adatterek fejlesztésének és alkalmazásának felgyorsítása, amelyeket hozzáférhetővé tesznek a mesterséges intelligenciával foglalkozó közösség számára, hiszen az adatok kulcsfontosságú erőforrást jelentenek modelljeik betanításához és feljavításához.

Címkék:
tech, európa, európai unió, technológia, mesterséges intelligencia, ai, vállalkozások, információs technológia, technológiai fejlődés, mesterséges,